Bursa’nın ikinci büyük ilçesi… Türkiye’de de pek çok İl’den daha büyük. 700 bin kişinin yaşadığı Yıldırım aynı zamanda demografik yapı olarak da çok farklı bir özelliğe sahip.
Çünkü…
Adeta küçük Anadolu görünümünde. Her bölgeden, her ilden göç alıyor. Yalnızca Anadolu değil, Balkanlar’dan Kafkaslar’a, hatta son dönemde Ortadoğu’ya kadar çok geniş bir popülasyonun yaşadığı çok özel bir yer.
Dahası…
Çalışan kesimler yerleştiği için dinamik bir nüfus yapısına sahip.
Ne var ki…
Yıldırım aynı zamanda Bursa’nın merkezdeki en sorunlu bölgesi. İmar sorunlarından kentleşmeye, sosyal alanlardan kültürel tesislere kadar resmen mahrumiyet yaşıyor.
Alışveriş merkezi yok, kültürel alanları yeterli değil. Yıldırım Belediyesi’nin Barış Manço Kültür Merkezi olmasa, sinema salonu bile yok.
Oysa…
Yıldırım aynı zamansa tarih ve turizm açısından çok önemli bir bölge.
Dünyanın tanıdığı Yeşil Cami ve Yeşil Türbe burada. Anadolu’nun her yerinden insanların akın akın gelip dua ettikleri Emirsultan burada. Osmanlı’nın ilk kentleşme modeli Yıldırım Bayezid Camii ve Külliyesi burada, hayranlık uyandıran Cumalıkızık da burada.
Üstelik…,
Bütün bu tarihi eserler Dünya Mirası listesinde.
İşte…
Görevde birinci yılını tamamlayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali bir yandan insan önceliğiyle Yıldırım’da yaşamı kolaylaştıracak düzenlemelerle insanların seslerinin duyurabilmelerini sağlamaya çalışırken, diğer yandan da Yıldırım’ı ortaya çıkaracak projeler hazırlıyor.
Bu kapsamda…
Başlayan kentsel dönüşüm projeleriyle yeni bir Yıldırım planlanırken, yaşamsal mekan anlamında kültürel planlamalar yapıyor.
Örneğin…
Edebali gündemindeki 3 büyük kültür merkezi projesini şöyle açıkladı:
Bir…
“Ankara Yolu’nun altında büyük bir kültür merkezi planlanıyoruz. Yeri henüz belli değil, ama çok büyük salonlarıyla çevresine kültür ışığı olacak.”
İki…
“Kaplıkaya’da Cazibe Merkezi’nin üst tarafında yine büyük bir kültür merkezi planladık. İçinde her şey olacak.”
Üç…
“Üzerinde en çok durduğumuz proje ise Yıldırım Mahallesi’nde. Molla Yegan’ın çevresinde büyük bir kültür merkezi planladık.”
En önemsediği Molla Yegan Kültür Merkezi ile ilgili şu bilgileri de verdi:
“İçinde 1000 kişilik çok büyük bir salon olacak. Sinemalar, sergi salonları, hatta müze bile olacak.”
Şunu da ekledi:
“Bu proje için 60 dairenin kamulaştırılması gerekiyor. 8 milyon liralık bir maliyet söz konusu.”
Devamı da var:
“Yıldırım Külliyesi ile Molla Yegan’ın arasını açıp burayı olduğu gibi çok büyük bir turizm bölgesine dönüştürmek istiyoruz.”
Kurtuluş Caddesi’nden Külliye’ye geniş alan
Gerçi… Bugün için gündemde yok. Fakat, Yıldırım Bayezid Camii ve Külliyesi ile Molla Yegan arasına açıp içinde büyük bir kültür merkezinin de yer alacağı geniş bir turizm bölgesi ortaya çıkarmayı planlayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, kafasındaki ikinci adımı da açıkladı:
“İleride Kurtuluş Caddesi’ni de genişleteceğiz. Böylece Kurtuluş Caddesi’nden Yıldırım Külliyesi’ne kadar çok geniş bir alan elde edeceğimiz gibi mükemmel bir turizm bölgesi de ortaya çıkacak.”
Yenimahalle’ye Bursa’nın ilk tematik parkı: Sular Vadisi
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’yi hafta içinde görevdeki birinci yılını anlattığı basın toplantısında dinledik.
Orada…
İnsan ve sosyal yapı hedefli projelerle düzenlemelerden mekansal yapılara geçmek üzere adımlar attıklarını söyledi.
Cuma akşamı da Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettik. Programdaysa, kentsel dönüşüm çalışmaları yanında planladıkları özel kültür merkezleri ve turizm bölgeleri hakkında bilgi verdi.
Sonrasındaki sohbetimizde heyecan duyduğu bir başka projeyi öğrendik:
“Yenimahalle’de çukur bir alan var. Burada 33 bin metrekarelik temalı park yapmayı planladık.”
Gerçi…
Tüm ayrıntıları açıklamak için henüz erken olduğunu ısrarla söyledi, ama yine de tematik parkın özelliği hakkında kısa bir bilgi aldık:
“Yenimahalle’deki parkı Sular Vadisi Parkı olarak planladık. Havuzlar olacak. Havuzların fıskiyelerinden fışkıran sular dans edecek. Bu sular aynı zamanda ışıklandırılacağı için ortaya rengarenk görüntüler çıkacak.”
Küçük bir bilgi daha verdi:
“Arazi yapısı gereği burada kot farkları var. O kot farklarına da sosyal tesisler inşa edeceğiz. Böylece arazinin her karışını farklı bir şekilde değerlendirmiş olacağız.”
Şunu da ekledi:
“Proje büyük. Hazırlıklara da başladık. Ancak burada da bazı kamulaştırmalar yapmamız gerekiyor.”
Yolları kanser mücadelesinde kesişti: En duygusal mesaj
Sözleri anlamlı şarkılar dinlemeyi sevenler için Pop Müzik Sanatçısı Kayahan Acar’ın ayrı bir yeri oldu. Yıllardır bestelere duygu katan sözleriyle insanların kalplerine dokundu.
Kansere uzun süre direndi, ama hafta içinde yaşama veda edip gitti. Ardından yayınlanan meajlar arasında en duygulu olanına sosyal medyada rastladık.
Mesajın sahibi…
Yendiği kanserle mücadelesi sırasında tanıştığı Kayahan Acar için Acıbadem Bursa Hastanesi Direktörü Arzu Karataş’tı:
“En zor anımda yanımda olup, bana dedi ki: ‘Geçecek ve buna sen bile inanamayacaksın…’ Büyük ustam bir yıl bitti. Bu hastalıktan bana hayatımda umut kaldı size dair. Sevginin, mütevazılığın ne demek olduğunu bana yaşattınız. Yaşamımda pembe bir iz kaldı size ait. Yolumuz sevgiden geçti, Ölüm bile ayıramaz.”