Avatar
Arzu Akkoç

Türk dizileri dünyada izlenme rekorları kırıyor…

2000’li yıllardan sonra tüm dünyada yüksek izlenme oranları yakalayan Türk dizileri, Türkiye’nin hızla yükselen sektörlerinden biri oldu.

Türk dizilerinin ünü Ortadoğu’dan Balkanlar’a, Orta Asya’dan Güney Amerika’ya kadar yayılmış durumda ve bu ülkelerde “prime time “denen zaman aralığında gösterime girip izlenme rekorları kırmakta…

Bu durumda da dizilerde oynayan oyuncular, dünya starı olma yolunda ilerlemeye başladılar.

Türk dizilerinin dünyada popüler olması, farklı yönetimlere ve kültürlere sahip üllkelerin de tepkilerine ve yorumlarına hedef oldu.

Yapılan araştırmalar sonucunda; Balkanlar’da halkın bu dizilerin sadece içerikleri ile ilgilenmediği, kültürel benzerlikler bulduklarını ve ortak unsurları tanımaktan büyük keyif aldıkları Türk dizilerini tercih ettikleri belirlenmiş.

Yunanistan’da ise; halkın büyük bir bölümünün, günün yorgunluğunu her akşam ekran karşına geçip Türk dizilerini izleyerek attıkları ortaya çıkmış. Ayrıca dizilerin, yıllardır siyasetçilerin başaramadığı ülkeler arası dostluğun gelişmesinde büyük katkıda bulunduğu yine yapılan araştırmaların bir sonucu…

Fakat; Türk dizileri arap dünyasında bambaşka bir etkiye sahip ve bu ilgi gün geçtikçe de artıyor.

Dizi oyuncuları Holywood ünlülerinden daha çok seviliyor.

Bir zamanlar nefes almadan izlediğimiz ‘Hayat Agacı, Yalan Rüzgarı” gibi dizilerin bizlerin üzerinde yarattığı etkilerin benzeri, şimdi Arap dünyasında Türk dizileriyle yaşanıyor.

Türk dizilerin özellikle Arap kadınları tarafından bu kadar ilgi görmesinin nedeni ; aynı dinden olan modern Türk kadınını kendisiyle özleştirip kendi değer yargılarını ve kültürlerini katbetmeden de, modern bir hayat yaşanılabileceğinin mümkün olduğunu öğrenmiş olmaları…

Özellikle İranlı kadınlar, devletin tüm yasaklarına rağmen dizileri seyretmeye devam ediyorlar. Hatta orijinal haliyle izleyebilmek için Türkçe öğreniyorlarmış.

Fakat İran hükümeti, kadınların fazla bilinçlenmesinden rahatsız olmuş olacak ki, Türk dizilerinin “Türk aile yapısını çökerttiğini, boşanmaları çoğalttığını ve evlenmeleri azalttığını “Türkiye’de yaptığı sokak röportajlarıyla belirtti ve bunu desteklediğini savunan bir açıklama da yaptı.

Bakış açısı ülkeden ülkeye, kültürden kültüre, insandan insana değişim gösterir tabii.

Ancak önemli olan olaylara nerden baktığınız, hangi zihniyetle yaklaştığınızdır…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X