Avatar
Can Pulak

Yelkenli gemide gittim

Üç tarafı denizle çevrili bir ülkeyiz ama, çocuklarımızın ve gençlerimizin denizi sevmeleri, kucaklamaları ve denizci yetişmeleri için fazla bir şey yapmıyoruz.
Temel eğitim kurumlarımız pek yok. Su sporlarında çok geriyiz. Futbola, basketbola dünyanın parasını yatırıyoruz da, denizciliğe neredeyse kuruş ayırmıyoruz. Özel sektör amatör sporlarımızı desteklerken, su sporlarımızı pas geçiyor. Devlet de işi ciddiye almayınca, denizle barışık gençlerimizin sayılarını artıramıyoruz.
Arada bir şahsi çabalarla, yelken kulüplerimizin yoğun gayretleriyle şampiyon yelkenciler ve yüzücüler çıkarıyoruz ama, gerisi gelmiyor işte. Oysa denize ve su sporlarına gereken önemi versek, birkaç yıl içinde dünyaya sesimizi rahatça duyurur, bayrağımızı her yerde şerefle dalgalandırırız.
Türkiye’mizin doğru dürüst bir yelkenli eğitim gemisi yok. Bahriyede de yok, sivil toplum kuruluşlarında da, kulüplerde de…Savarona’dan sonra böyle bir gemimiz olmamış. Koca devlet buna gerek görmemiş ve hiç para ayırmamış. Bu ayıbı 13 yıl evvel Bodrum halkı ortadan kaldırıp, cebinden verdiği paralar ve aldığı bağışlarla çok güzel bir ahşap eğitim teknesi yaptırarak örtmüş.
 
Biz denizleri geçer ama çayda boğuluruz. Güzelim BODRUM eğitim teknesi, parasızlık nedeniyle işlevini yapamıyor. Belediye de olmasa, koca tekne bakımsızlıktan çürüyecek. Oysa bu tekne, uluslararası eğitim tekneleri yarışmasında çok iyi dereceler aldı. Bu yıl da Barselona’da yapılacak regatta’ya katılıyor ve göreceksiniz yine başarılarla yurda dönüp bizleri gururlandıracak.
 
Bodrum eğitim teknesinde hocaların hocası, denizlerimizin sivil profesörü Yücel Köyağasıoğlu var. Böyle bir hocaya sahip olmak hem Bodrum’umuz, hem Türkiye’miz ve hem de denizci gençliğimiz için büyük şanstır. Ama bu şansı bile, tıpkı Bodrum teknesinde kullanamadığımız gibi, gençlerimizin eğitiminde de yeterince kullanamıyoruz.
 
Şimdi önümüze bir fırsat çıktı. İstanbul’da denize gönül vermiş, hayatını denizcilikte geçirmiş bir avuç yurtsever, uluslararası şöhrete sahip büyük kaptanımız Ferit Biren’in başkanlığında YEGED “Yelkenli Gemide Eğitim Derneği’’adıyla bir dernek kurdu. Bu dernek Türkiye’yi şanına layık bir eğitim gemisine kavuşturmak için kolları sıvadı, gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. İnanıyorum ki, sevgi ve inançla omuzlanan bu proje yakında hedefine gidecek ve Türkiye’nin de herkesi kıskandıracak güzel bir eğitim gemisi olacak.
 
YEGED bu arada boş durmayarak, Bodrum Belediyesi’nin ve teknenin sahibi görünen BOTAV’ın da desteğiyle yine İspanya-Fransa-İtalya’da yapılacak 2013 “Tall Ships” regatta’sına BODRUM eğitim teknesiyle katılıyor. Teknenin tüm eksikleri tamamlandı, Bodrum Yat Kaptanlığı ve İstanbul Denizcilik okullarından öğrenciler geldi. Bugün Bodrum rıhtımında yapılacak bir törenle yola çıkıyorlar.
 
Türkiye 50 yıl önce rahmetli armatör Haşim Mardin’in RÜYAM teknesiyle katıldığı ve birincilik aldığı yarışmaya, yarım asır sonra BODRUM uskunası ile tekrar katılıyor. İnşallah bu yıl da aynı başarıyı tekrarlayacağız.
 
Bu vesileyle başta Bodrum Belediyesine, BOTAV’a ve elbette YEGED’e çok teşekkür ediyoruz. Yolun açık, rüzgârın bol olsun STS/BODRUM…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X