Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Aşı

Şu anda aşı ülkemizde geldi ve  yapılmaya başlandı. Bu sevindirici bir haber. Ancak bazı kişilerin kafasında soru işaretler var.

-Acaba yan etkisi var mı?

-Vücudumuzu nasıl etkiler?

-Koruyuculuğu ne kadar?

Aslına baktığımızda, bu aşıda grip aşısında olduğu gibi etkinliği azaltılmış corona virüsünde yapılmıştır. Kısaca bu aşı da grip aşısına benzer şeklinde yapılmıştır(Çin aşısı). Grip aşısına baktığımızda yıllardır yapılmaktadır. Çünkü kronik hastalığı olan ve yaşlılarda Coronada olduğu gibi gripte de  ölüm olmaktadır. Ancak Coronada olduğu gibi çok dramatik ve ölümcül seyir etmiyor. Bu aşının da yan etkisi vardır. Ama sık, şiddetli ve korkulacak yan etkileri pek yoktur.

Bu nedenle herkesin aşı olması gerekir. Hatta zorunlu olması da yanlış değildir. Bilindiği gibi bu virüste binlerce kişi hayatını kaybetti ve kaybetmeye de devam ediyor. Kişi kendi hayatını tehlikeye attığı gibi başta yakınları olmak üzere etrafındakilerini de tehlikeye atmaktadır.

Vücut direnciniz ne kadar güçlü olursa olsun, her hangi  bir kronik hastalığınız olmasın ve ne kadar yaşınız genç olursa olsun mutlak aşı olmalısınız. Ölen hastalara baktığımızda çoğunlukla yaşlı ve kronik hastalığı olanlar olabilir. Bundan yanılmayalım. Genç ve kronik hastalığı olmayanlar da hem bulaşıcı hem de hayatını kaybedebiliyorlar.

Koruyuculuğa gelince, ülkemizde yüksek bulunmasına rağmen, Endonazya da ve Brezilyada bize göre daha düşük bulunmuştur. Oran düşükte olsa aşı yapılmalıdır.

Sonuç olarak

Aşının gelmesi sevindirici, herkesin korkmadan, gerçek olmayan söylemlere inanmadan aşı olması gerekir.

Sağlıklı ve güzel günler dileğiyle

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X