Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Böbreklerimizi korumak için  nelere dikkat etmeliyiz

Dünyada ve ülkemizde böbrek yetmezliği giderek artmaktadır. Nedeni ise böbrekleri olumsuz etkileyen  birçok zararlı  maddelerin ve hastalıkların artmasıdır.

En sık olanlar:

– Diyabet;  En sık böbrek yetmezliğine neden olan hastalıktır. Dünyada son dönemde böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren hastaların  çoğu  diyabete bağlı olduğu  bilinmektedir. Bu nedenle diyabet hastalığı olan kişilerde, böbrek yetmezliğinin gelişmemesi için kan şekerini sıklıkla kontrol etmeli ve düzensiz seyir ediyorsa doktora gidilmelidir.

– Hipertansiyon: Dünyada böbrek yetmezliğine neden olan ikinci hastalıktır. Yaygın bir hastalıktır. Yaşla birlikte artmaktadır. Yüksek ve düzensiz seyir etmesi durumunda, böbrek yetmezliğine neden olur  ve bu konuda dikkat edilmelidir.

– Genetik: Bazı hastalıklarda olduğu gibi bazı böbrek hastalıklarında  genetik bir özelik taşırlar. Yakın akrabalarında, özelikle birinci derecede yakınlarında böbrek yetmezliği varsa kendisinde de olabileceğini düşlenerek doktora baş vurmalıdır.

– İlaçlar: Bunların başında ağrı kesiciler gelmektedir. Çok fazla ağrı kesici ilaç kullananlar, böbrekleri etkilenmiş olabileceği düşünerek doktorora başvurmalıdır. Mümkünse ne ağrı kesici ilaçlar nede diğer ilaçlar kullanmamalıdırlar.

– İltihabi romatizmal hastalığınız varsa: Birçok iltihabı romatizmal hastalık böbrekleri tutarak yetmezliğe götürür. Hem romatizmanın kendisi hem de romatizma için kullanılan ilaçlar böbreklere zarar verir. Eğer bu hastalığınız varsa böbrek kontrolünüz şarttır.

Böbrekler vücudumuzun önemli organlarıdır. Onlarsız yaşam mümkün değildir. Hiçbir şikâyetiniz olmasa bile böbreklerinizi 6 ayda bir kontrol etmelisiniz. Böbrek hastalığı sinsi bir hastalıktır. Farkında olmadan böbreklerinizi kaybedip diyalize girebilirsiniz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X