Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

COVİD aşısının önemi ve bu öneme karşı çıkmak

Köşe Yazısını Dinle

Covid-19 çıktığından bu yana, dünyada ve ülkemizde birçok ölüme neden oldu ve olmaya da devam ediyor.  Bunu önlemek için günümüzde ilaç tedavisi yoktur.  Elimizdeki tek silah aşıdır. Bu nedenle aşının önemi büyüktür. Ne yazık ki  aşıya karşı çıkıp yapmayanlar vardır. Bu kişiler hem kendi hayatlarını hem de etraftakilerin hayatlarını tehlikeye attıklarının bilincinde değillerdir.
Bu kişilerin aşıya neden karşı çıktıklarına bakalım,
Hemen hemen hepsinin de ortak nedeni aşının yeni  ve yan etkilerinin olduğunu,  ilerde vücudumuzu  olumsuz etkileyebileceğini ifade etmeleridir..
Bu görüşleri tartışalım;
Kullandığımız aşıların ve ilaçların hemen hemen hepsinin de yan etkileri vardır. Hayatımız buyunca birçoğumuz aşı olmuşuzdur ve ilaç kullanmışızdır. Özelikle başta ağrı kesiciler olmak üzere antibiyotikler ve kan sulandırıcıları sık  sık kullanırız.
Bu ilaçlara baktığımızda, her birinin birçok yan etkileri vardır. Ama yine de kullanırız.
Nedenine gelince, bu yan etkilerin herkeste görüleceği anlamına gelmediği içindir. Ki her yan etki nadir görülen yan etki olup çoğunlukla ölümcül değildir.
Tabii ki her ilaç ve aşıda olduğu gibi Covid-19’un da yan etkileri vardır. Bu yan etkiler hafif olup nadiren ağır geçiren kişiler vardır. Bu da doğaldır.
Pencerenin diğer tarafından baktığımızda, genellikle  aşı olmayan çoğu hastalar Covid’i olanlara nazaran daha ağır ve ölümcül geçirmektedir.
Kim ne derse desin, başta aşıya olumsuz bakan doktorlar olsun ve diğer kişiler olsun kale almadan aşı olmanız gerekir.
Günümüzde, kesin tedavisi olmadığı için, tek önlem aşıdır.
Sonuç:
Ne kendinizi ne de etrafınızdakileri riske atmadan, asılsız veya abartılı söylemlere bakmadan aşı olunuz. Bazı doktorların karşı çıkması son derece yanlış olup meslekleri ile bağdaşmadığı inancındayım.
Yaşamak güzeldir, hep güzel düşünün.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X