Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Diyalize giren, ayakları kesilen, göz ve kalp hastalığı olan bir hastanın sağlığında yaptığı hatalar

Her ne kadar bir hasta diyorsam veya bir hastayı örnek veriyorsam da bu hastalıklara sahip ülkemizde binlerce , dünyada milyonlarca hasta vardır. Bu hastaların yaptıkları hatalar sonucu bu hale nasıl geldiklerine bakalım basamak olarak sıralayalım.

1. basamak : Öncelikle bu kişiler kendilerine dikkat etmeden düzensiz beslenirler ve kilo almaya başlarlar. Obez veya kilolu hale gelirler

2. basamak: Kilolu kişiler hem hipertansiyona hem de diyabete yatkın hale gelirler. Genetik olarak hangisi ağır basarsa o hastalık önce çıkar. Ancak kilolu hale gelen kişi her iki hastalığa da davetiye çıkardığını unutmamak gerekir.

3. basamak: Hangi hastalık önce ortaya çıkarsa cıksın kilo alımı devam ettiği sürece, sıklıkla diğeri de eşlik eder. Yani kilolu kişide hem hipertansiyon hem de diyabet normal kişilere göre daha sıklıkla birlikte bulunurlar.

4. basamak: Kilo, hipertansiyon ve diyabeti olan bir kişide başta böbrek, göz ve kalp olmak üzere bütün organlara zarar verir.

5. basamak: Kişi dikkat etmeden veya önlem almadan kilo almaya devam ederse ilave bel ve diz ağrıları başlar. Hareket kısıtlılığı ortaya çıkar.

6. basamak: Hareket kısıtlılığı hem tansiyonu hem de diyabeti alevlendirir. Bu hastalıkların tedavisi zorlaşır.

 

Bu düzensiz seyir eden hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ile bir araya geldiklerinde yapacak hasarlara bakalım:

Böbrekleri etkiler ve çalışmaz hale getirerek diyalize kadar götürürler.

Gözleri etkileyerek körlüğe neden olurlar.

* Kalp ve damarları etkileyerek, kalp yetmezliği ve kalp krizine neden olurlar.

Sıklıkla ayak damarlarını etkileyerek veya tıkanmasına neden olarak  kesilmesine sebebiyet verirler.

Sinirleri etkileyerek, ayaklarında yanma (huzursuz ayak sendromu), karıncalanma ve güçsüzlük meydana getirirler.

 

Sonuç olarak: Diyetine dikkat ederek, sporunu yaparak ve mümkünse streste uzak durarak güzel bir hayat yaşamak sizin elinizdedir. Dikkat etmezseniz ; fazla kilo, düzensiz seyir eden hiper tansiyon ve diyabet sonucu gelişen körlük, diyaliz ve ayakları kesilmiş bir kişi olarak yaşarsınız. Bu da çok zor bir hayat.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X