Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Hatalı alışkanlıklar

Fazla tuz: İsterse normal sofra tuzu olsun isterse kaya tuzu gibi diğer tuzlar olsun fazlası kesinlikle zararlıdır. Çünkü tuz fazla alındığında, vücutta su tutmasına neden olur ve buna bağlı olarak başta kalp ve böbrek olmak üzere diğer organlarımızın  iş yükü artırır.  Artan iş yükü kalbi, böbrekleri ve diğer organlarımızı zorlar ve yetmez götürür. Tüm tuzların fazlası  zararlıdır

Yetersiz su içmek: Çok önemli bir içecektir.  Hiçbir organımız su olmadan çalışamaz. Ancak az su değil de yeterli su ortamında daha sağlıklı çalışır. Örneğin, bol ve yeterli su olmadığı zaman böbreklerimiz taş yapar ve yetmezliği varsa daha da ilerler. Safrakesesi içinde geçerlidir. Yeterli su olmasa safra akışkanlığı yeterli olmaz kesede taş oluşur.

Kafeini abartmak: En fazla kahvede bulunur. Günde 2 fincan kahve en idealidir.  Ancak abartılırsa kan basıncını yükseltir. Böbrek taşlarını ve proteinüriye neden olur. Aynı zamanda yüksek giden kan basıncı, kalbide zorlar ve yetmezliğe götürür.

Gazlı içecekler: Yapılan araştırmalarda günde 2 su bardağı gazlı içecekler  tüketen,  hem böbrek  hem de karaciğer başta olmak üzere tüm organlarımızda olumsuz etki yaptığı ortaya koymuşlardır.

Fazla şekerli yiyecekler:  Obezitenin en önemli nedeni   şekerdir. Mümkünse şekeri diyetinizde çıkarın. Pasta, börek vb yiyeceklerde uzak durun. Doğum günlerinizi ve diğer günlerinizi meyvelerle ve taze tuzsuz çerezlerle yapın.     

Uykusuzluk: Vücudun sağlıklı ve rahat çalışması için uykunun önemi büyüktür. Mutlak günde düzenli olarak 7 saat uyuyun. Tansiyon ve şekeriniz var ise uyku kesinlikle ihmale gelmez.

Yetersiz egsersiz: Düzenli egsersizlerinizi yapınız. Vücudun organları yeteri kadar kan ve oksijen alabilmesi için günde 2 km hızlı yürüyüşünüzü yapınız.

 Fazla et tüketmek: Çok fazla et tüketimi sonucu ortaya çıkan ürik asit, organlarımızda birikir ve zarar verir. Gut hastalığı, böbrek taşları vb.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X