Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

İlaca yüklenmek yanlış bir tedavi yöntemi

Günlük hayatımızda mutlaka az veya çok sağlık sorunumuz olmuştur. Bazılarımız doktora giderek  bazılarımız da doktora gitmeden birtakım ilaçlar almışızdır. Çok azımız da ne doktora gideriz ne de gelişigüzel ilaç alırız. Birtakım tedavilerle şikâyetlerimizi geçiştirmeye çalışırız.

Neden ilaçlara yükleniyoruz? 

Neden ilaç alışkanlıklarımız fazla? 

Bu soruları örneklerle açıklayalım. 

Örneğin başağrısı olan bir kişiyi ele alalım. Baş ağrısının birçok sebebi vardır. En sık sebeplere baktığımızda, bunların başında stres baş ağrısı gelir. Bu stres baş ağrısının en önemli tedavisi, stresten uzak durmak. Stres sebeplerini günlük hayatımızda, iş, maddi durum, ortam, yalnızlık vb. sayabiliriz. Bizi strese sokan her ne ise ortadan kaldırmaya çalışacağımıza, doktora gideriz. Doktor da ilaç verir ve ilaç kullanırız.

Aslında strese sebep olan iş ise işte değişiklik yaparak, yorgunluk ise dinlenerek, yalnızlık ise nedeni sorgulayarak ve psikolog desteğini sağlayarak, maddi durum bozukluğu ise çözüm getirmeye çalışarak stres baş ağrısını ortadan kaldıracağımıza ilaç alarak veya yüklenerek tedavi etmeye çalışırız. Bu da son derece yanlıştır.

Bir diğer örnek, sık görülen hipertansiyon. Hipertansiyon dediğimiz tansiyon yüksekliği, dünyada ve ülkemizde sık görülen bir hastalıktır. En sık görülen hastalıklardan bir tanesidir diyebiliriz. Genellikle, tansiyon hastaların çoğu ilaç kullanmaktadır. Bazıları birden fazla ilaç kullanmaktadır.

Aslında, tuzsuz diyet alarak, spor yaparak, kilo sorunu var ise kilo vererek, mümkünse stresten uzak durarak tansiyonu kontrol altına alabiliriz. Alınmasa bile 2-3 tansiyon ilacı kullanacağımıza bir taneye indiririz veya bir tane kullanırız. Hatta, iyi önlem alırsak belki de ilaca gerek duymayız.

Sonuç olarak: 

Bu hastalıkları çoğaltabiliriz. Her ilacın bir yan etkisinin olduğunu unutmayalım. Bu nedenle her hastalıkta ilaçlara yüklenmeyelim. Hastalığımızla ilgili tüm önlemlere rağmen tedavi edemezsek, ilaç en son çaremiz olmalıdır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X