Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Kimler salgın ve enfeksiyon hastalıklarına yatkındır

Bulaşıcı hastalıklar deyince ilk akla gelen viral  enfeksiyonlardır. Bunların içinde de en sık görülen  grip  enfeksiyonuna neden olan infilüenza virüsüdür. Özelikle kış mevsiminde bu hastalık artarak, zaman zaman  ölümle sonuçlanmaktadır. Yapılan bir araştırmada her yıl dünyada 250 000 ile 500 000 kişinin gripten hayatını kaybettiğini saptamışlardır. Bu da çok büyük bir sayıdır. Peki, kimler bu salgın hastalıklara yatkındırlar.

– Diyabetik hastalar; Dünyada çok yaygın bulunan bu hastalık,  eğer kan şekeri düzenli seyir etmese vücutta hasar meydana getirir. Hemen hemen tüm organları etkiler  ve vücut direncini düşürür.  Zayıf düşen  immün sistem  başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere birçok hastalıklara davetiye çıkarır.

– Kanser hastaları; Kanser geç kalındığında çok tehlikeli bir hastalıktır. Adeta vücudu eritir ve zayıf düşürür. Zayıf düşen vücut, sıklıkla grip gibi salgın hastalıklar yanında diğer tüm enfeksiyonlara yatkın hale gelir.

– Nakilli hastalar; Dünyada ve ülkemizde en çok böbrek hakli yapılmaktadır. Diğerleri ise karaciğer, kalp, kemikiliği vb. nakillerdir. Nakilli hastaların kullandığı immunosupresif ilaçlar nedeniyle vücut direnci düşer. Düşen vücut direnci, her türlü enfeksiyona kolayca yakalanır,

– Kronik böbrek hastaları: Son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda, üremik toksinlere bağlı vücut organları da hasar görür.  Bununla beraber immun sistem de etkilenir ve zayıf düşerek hastalıklara yatkın hale gelir.

– İleri derecede kronik bronşitte, yaşlılarda, vb durumlarda vücut dirençi düşer.  Salgın hastalıklar sık olmakla beraber diğer enfeksiyonlarda yakalanması kolaylaşır.

– İlaç kullananlarda: Kronik hastalıklarda kullanılan bazı  immüsistemi (vücut direnci)düşüren ilaçları kullananlarda enfeksiyonlar sık görülür. Grip bunlar arasında en sık olanıdır.

Yukarıda belirtilen hastalıkları olan ve ilaç kullananlar başta salgın hastalıklar olmak üzere tüm hastalıklara karşı yatkın oldukları bilmeliler ve dikkatli olmalılar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X