Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Koronavirüs artışının en önemli nedeni veya nedenleri

Köşe Yazısını Dinle

Son günlerde ülkemiz genelinde koronavirüsünde belirgin düşüş gözlendi. Bunun en önemli sebebi kısıtlamalardır. Kısıtlamalar önemlidir. Ancak yaşam devam ettiği müddetçe çok fazla kısıtlamalar zor veya mümkün olmayabilir. Bu nedenle virüsü azalmak için ne yapılabiliniz veya nasıl bir yol izleyebiliriz. İzleyebileceğimiz yol, virüsün en çok bulaştığını yolu anlayıp önlem almaktan geçer.

En sık nasıl bulaşır bakalım;

-Bir fabrikada, okulda, hastanede, kafeteryada, inşatta vb yerlerde çalışanlara baktığımızda, hemen hemen herkes maske takmış durumda. Virüste korunmak için güzel bir önlemdir. Ancak yemek ve çay molasına baktığımızda hemen hemen herkes maskesini çıkarmış yemek ve sohbet etmektedir. Sanki yemekte, sohbette, çay molasında vb ortamlarda virüs bulaşmaz havasına girilmektedir. Bu son derece yanlış ve en çok virüs bu durumda bulaşır.

Yemek yerken, çay veya herhangi bir içki içerken tabi ki maske çıkarılabilir. Ancak bu durumda hem az kişi(birer, ikişer) hem de yeteri kadar mesafe bırakılırsa bulaşma önemli oranda azalır. İşte dikkat edilmesi de budur.

-Bir kahvede otururken, bir lokantada yemek yerken, sohbet ederken, sanki sesimizi duyuramıyoruz veya samimiyet bir ortam olmuyor diye mesafe bırakmadan ağız ağıza, burun buruna konuşuruz. Yaptığımız en önemli hata olup buda en önemli bulaşma yoludur. Bu hatalarda uzak durursak önemli bir yol kat eder ve bulaşmayı aza indirebiliriz.

-Kafeteryalar, restoranalar, fabrika vb yemek hane işletmecilere de önemli görevler düşmektedir. Bu görevler, masalar büyük olmalı ve oturanları birbirlerinde uzak durmaları için ortam hazırlamalılar ve kısa mesafede oturanları uyarmalılar. 

– İşletmeciler gerekirse masaları azaltmalı ve masalar arası yeterli mesafe konulmalılar.

Bu önlemler alınmasa pandemi artar, tekrara kısıtlamalar ve kapanmalar gündeme gelir.

Buda istenmeyen mağduriyetlere neden olur.

Sonuç:

Başta işletmeciler olmak üzere, toplumun her kesimi, maske çıkarma durumunda mutlak yeteri kadar mesafe bırakılmalı, bırakmayanları uyarmalıdırlar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X