Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Koronavirüsünde bilimesi gereken husular

-Her ateşi olan mutlak covid-19 demek yanlıştır. Üst solunum yolunu tutan veya corona virüs belirtilerini veren bir çok mikroorganizma vardır. Bunlarda en önemlisi grip virüsü dediğimiz inflüenza virüsüdür. Bu nedenle her boğaz ağrısı, ateşi, öksürük, halsizlik vb şikayetleri olan corona virüsü değildir. Ayırımı ancak testlerle yapılır.

-Şikayetleriniz varsa(ateş, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik vb) mutlak test yapmalısınız. En ideali boğaz sürüntüsü testi bir kez negatif gelirse bu corona virüsü olmadığınız anlamına gelmez. Test tekrarlatılır ve kanda da(virüs antikorunu için) bakılır. Hepsi negatif ise bu corona değil de  başka bir enfeksiyon olabilir.

-Corona virüsünde bilinmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi, her şikayeti olan hasta corona virüsüdür diye panik yapmamalıdır. Testler yapılana kadar.

-Ateşiniz çıktığı zaman kullanacağınız en önemli ve tercih edilen ilaç, parasetamol gurubu ateş düşürücü olmalıdır.

-Corona virüsü olsun olmasın, her  enfeksiyonda bol sıvı alınmalıdır. Yaklaşık 3 litre/günde. Çünkü vücudun, ateş ve metabolizma hızlanmasına bağlı normalde daha fazla sıvı kaybeder.

-Esas bulaşma yolu üst solunum yoluyla olup kan-dışkı, ter ile pek olmaz.

-Kalb, böbrek, akciğer, kanser, diyabet, tansiyon gibi kronik hastalığı olan daha dikkatli olmalıdır.

-Corona virüsünde en önemli hususlarında bir taneside, yakalanan kişiler hep virüslü gözü ile bakmamızdır. Buda son derece yanlıştır. Tam iyileşen kişilerde virüs devam etmez

-Ne zaman tam iyileşmede söz edilir. Eğer hastanın tüm şikayetleri geçmiş ise ve 2 test sonucu negatif ise tam iyileşmede bas edilir. Tekrar edecek olursak, bu kişide çekinmek ve virüslü diye bakmak yanlıştır.

-Tansiyon ilaçlarının corona virüsü alevlendirdiğine dahi her hangi bir kanıt yoktur.

-Corona virüslü hamileler, doğum yapmış ve emzirenler, çocuğa bulaşma acısında her ne kadar tartışmalı ise de genellikle çocuk üzerinde belirgin bir etki yaratmamaktadır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X