Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Neden bazı insanlarımız hayata körleme bakarlar?

Köşe Yazısını Dinle

 

I.Örnek;

O gün sitenin bahçesinde otururken bir site sakini yanıma geldi oturdu. Kendisine halsiz olduğumu ve hafif ateşimin olduğunu söyleyerek maskesinin takmasını söyledim. Kendisi bana, Covid’den korkmadığını er veya geç herkesin geçireceğini ifade etti.
Yaşını ve mesleğini sorduğumda, 44 yaşında, iç mimar olduğunu ve aşı olmadığını da anlattı.
Nedenini sorduğumda, aşının belli bir süre denemede geçmediğini ve yan etkilerinin olabileceğini anlattı.

II.Örnek;
37 yaşında inşaat mühendisi akrabam, geçenlerde aşı olmadığını ve olmayacağını söyledi. Dün ailece hasta oldukları ve ağır geçirdikleri için beni aradı.

Bu iki örneği değerlendirelim:
İç mimar olan site sakininin anlattığı gibi herkesin geçireceğini düşünelim.
Aşı olanlar olmayanlara göre daha hafif ve daha rahat geçiriyorlar. Aşı olanlarda covid olabilir. Ama önemli olan daha hafif geçirmeleridir.
Bir diğer sebebi, arkadaşlarım da olma diyor. Peki bu arkadaşa sordum; Sen hastalandığında, arkadaşlarına mı, yoksa doktora mı gidiyorsun…
Diğer sebep, bazı doktorların da aşıya karşı çıkıyor olmasıdır. Neden bilim adamlarını ve milyonlarca doktoru dinlemiyorsun da, içinde aşıya karşı çıkan azınlık bir grup doktoru örnek alıyorsunuz?

Sizce bu doğru mudur?

II.Örnek hastamız;
Hastalanmadan önce defalarca aşı olmanı söyledim. Ama beni dinlemedin. Şimdi ne yapayım diye soruyorsun?
Ben inşaatla ilgili bir soru veya iş olunca ne arkadaşlarıma ne de doktor meslektaşlarıma sorarım. İşin uzmanı olan sana sorarım. Doğrusu da budur.

Sonuç:
En büyük hatamız ve hayata kör bakışımız, önemli bir sorun, hastalık vb ile karşılaştığımızda işin uzmanına sormak varken, kafamızda bir şeyler kurgulayarak veya sorunla hiç ilgisi olmayan kişilere sormaktır veya onlardan etkilenmektir. Bu son derece yanlıştır. Hayatınızda ne olursa olsun, karşınıza ne çıkarsa çıksın mutlaka işin uzmanına soralım, farklı cevaplar alsanız bile çoğunluğu dinleyin. Hayata körleme bakmayın. Mimarlıkla ilgili bir sorunum olursa, bir doktora veya etrafımdaki arkadaşlara mı sorarım yoksa bir mimara mı sorarım. Aşıda buna benzer. Bilim insanlarına sorun veya onları dinleyin. Arkadaşlarına veya aşıya karşı çıkan azınlık doktorlara değil.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X