Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Neden bazı kişiler aşı olmak istemiyor

Köşe Yazısını Dinle

Azımsanmayacak oranda bazı kişiler aşı olmak istemiyorlar.

Nedenler:

-Aşı olanlarda hastalığa yakalanıyor

-Alerji yapıyor

-Erkekliği öldürüyor

-Genetiğimizi etkiliyor

-Arkadaşlarım, ailem, tanıdıklarım olmamı istemiyor

-Bazı doktorlar bile olmuyor

-Ve diğerleri

Bunları teker teker inceleyelim;

-Aşı olan da hastalığa yakalayabilirler. Ama bu yakalanma aşının etkisi ile daha hafif geçirirler. Ölümcül olan kişilerde ölümde kurtulabilir.

-Her ilaçta olduğu gibi aşının da alerjik etkisi olabilir. Ama bu yan etki nadir olduğu için aşı yapılmasına engel değildir. Alerji riski engelse hiçbir ilacın kullanılmaması gerekir. Buda son derece yanlıştır.

-Cinselliği veya erkekliği öldürür gibi majör veya hafif yan etkisi yoktur. Bu da yanlış ve engel değildir.

-Genetiğimizi etkiler diye bir yan etki olsaydı, bilim adamlar buna engel olurdu. Yapılmasına izin vermezlerdi. Buda asılsızdır.

-Doğrusu önemli bir nedeni yoksa herkes olmalıdır. Bazı doktorlar olmuyorsa onların tercihi. Ama bu tercih doğru bir tercih değildir. Günümüzde covid-19’un tek tedavisi aşı olduğuna göre mutlak olunmalıdır.

-En büyük yanlışlıklarından biride, bazı kişilerin ailesi, arkadaşları ve yakınları da gelen aşı olma, ne gerek var, zaten yan etkileri de var düşüncesi. Bu düşüncede son derece yanlıştır. Sağlık acısında aklınızda bir soru işareti varsa bu sorununuz ne olursa olsun mutlaka doktorunuza danışın. Sağlıkla ilgisi olmayan veya doktor olmayan kişilere danışmayın, fikir yürütmeye ve sizi yönlendirmeye izin vermeyin.

Sonuç:

Sağlığınız için hiç kimsede etkilenmeden ve aslı olmayan nedenlerde etkilenmeden aşınızı olun.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X