Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Neden bazı kişiler aşı olmak istemiyor

Köşe Yazısını Dinle

Bazı kişiler aşı olmak istemediği halde, etrafındakilerin de olmasını istemiyorlar. Her ne olursa olsun bir şey yapılırken bazı aşama ve testlerden geçmek zorunda. Eğer bu aşama ve testlerden geçtikten sonra beklenilen hedef ve amaca ulaşıyorsa başarılı sayılıp uygulamaya geçilir.

Sorun sağlık olunca, bu aşama ve testler daha dikkatli yapılmaktadır. Bu nedenle mevcut aşılar da bir sürü aşama ve testlerde geçtikten sonra izin verilmektedir. Bu aşıların yan etkileri hiç yok ve olmazda denilmiyor. Ama  bu yan etkiler genellikle ölümcül yan etkiler değil.

Diğer tarafa baktığımızda virüsün ne kadar ölümcül olduğunu hemen hemen herkes biliyor. Bu açıdan baktığımızda aşı önem kazanır. Olmayan kişiler hem kendi hem de yakınlarını tehlikeye attığını bilmelidir.

Ne yazık ki aşıya karşı olanlar arasında bazı meslektaşlarım da bulunmaktadır. Bu da üzüntü vericidir. Örneğin Grip aşısı yıllardır yapılmaktadır. Oysa grip virüsü bu kadar tehlikeli olmamasına rağmen yine de aşı yapılmaktadır.

Sıklıkla olmama nedenlerine baktığımızda;

♦ Yan etkileri

♦ Aşı olanlar da Covid’e yakalanması.

♦ Genetiğimizi etkilemesi.

♦ Erkekliği düşürür gibi gerçeklerle ilgisi olmayan sebepler sayılmaktadır.

Bu sebeplere baktığımızda hiç birinin gerçeklerle ilgisi yok desem yerinde olur. Tabi ki Covid aşısı olanda grip aşısında olduğu gibi hafif yan etkiler görülebilir, Covid de geçirebilirler. Ancak daha hafif olur veya ölümcül etki yapacak kişilerde ise  daha ağır geçebilir. Fakat ölüm oranını azaltır. Bu da önemli olup, mutlaka aşı olunmalıdır.

Sonuç:

Kim ne derse desin bu kişi veya kişiler doktor da olabilir, lütfen dinlemeyin aşınızı olun. Önemli yan etki görüldüğü anda aşı üreticileri ve bilim adamları buna önlem alır.  Gerekirse durdururlar. Covid’in yaptığı tahribatlar daha  ağır olup, aşının yaptığı yan etkileri ise çok daha hafiftir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X