Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Omicron virüsü

Köşe Yazısını Dinle

Koronavirüsün bir türü olan Omicron, son günlerde çok yayılmaya başladı. Özellikle SARS, MRSE, DELTA vb. tiplerine göre solunum sistemini daha az etkilemesine rağmen yayılması  ve bulaşıcılığı fazladır.

Son 5 günde sadece beraber çalıştığım sağlık personellerim, asistanlarım ve arkadaşlarımda sık görülmeye başlandı. Hafif kırgınlıktan tutun belirgin semptomlara  kadar virüs, her türlü belirtiler ile kendini gösterir.

Özellikle belirtilerine

baktığımızda;

-Kırgınlık-Halsizlik

-Boğaz ağrısı

-Öksürük

-Ateş

-Baş ağrısı

-Kas ağrıları vb.

Belirtilerin bir veya birkaçı görülebilir. Bu tip belirtileri olan her hastanın test yapması gerekir. Test pozitif çıktığında, hem kendini karantinaya alarak diğer yakınındaki kişilere bulaşmasını önler hem de sağlık personel ile iletişimde olur. Bu da hastalığın gidişatı ile ilgili sağlık personeli ve doktorun haberdar olmasını sağlar.

Her ne kadar, SARS ve Delta kadar alt solunum sistemini çok tutmasa da yayılması ve bulaşıcılığı fazla olduğundan birçok kişinin ölümüne sebep olur. Hiçbir zaman virüs hafife alınmamalıdır. Sizi çok etkilemese de yakınlarını etkileyebilir ve ölümüne sebebiyet verebilir.

Sonuç:

Halsizlik, kırgınlık, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük vb. semptomları olan herkes özellikle testini yapmalıdır. Bu günlerde Omicron çok yayıldı. Buna bağlı ölümler de arttı. Bu nedenle ne kadar hassas davranırsak ve dikkat edersek o kadar az etkileniriz.

Sağlıklı günler dileğiyle

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X