Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Örnek hasta

34 yaşında erkek hasta,

Bir spor salonunda hizmetli olarak çalışıyor. İşi ağır olmadığı için pek efor sarf etmiyor. Genellikle kapıda duruyor ve gelen gidenleri kontrol ediyor.

Hasta pek hareket etmediği için giderek kilo alıyor. Boy-kilo oranına baktığımızda kilolu sınıfına giriyor.

Bu kilo nedeni ile 2 yıl önce diyabet, bir yıl sonrada hipertansiyon gelişmiş( Tabiki genetik yatkınlığın önemli rolü vardır). Kiloları nedeni ile tansiyon ve diyabet Seyr’i kötü gidiyor. Son altı aydır bel ağrısı da eklenmiş.

Hastanın tedavisi ne olacak?

-Diyabetik diyet

-Eksersiz

-Gerekirse ilaç tedavisi

-Kilo vermeye çalışması şart

Bu temel tedavilerini iyi bir şekilde yaparsa, tansiyon ve şekeri düzene girer. Hasta rahatlar ve yaşantısı daha iyi olur.

Ancak bel ağrısı olduğundan hasta yeteri kadar spor yapamıyor.  Doktorun verdiği ilaçlar ve diyetine dikkat etmesine rağmen hastalıkları iyi seyir etmiyor. Çünkü tedavinin spor ayağı eksik olup yeteri kadar kilo veremiyor.

Sonuç:

Her diyabetik ve hipertansiyon hastasının daha sorunlar büyümeden dikkat etmelidir. Aksi taktirde sorunlar büyünce işin içinde çıkmak zordur. Çıkmasa başta böbrekleri de, gözlerin de, sinir sisteminde ve kalpte damarlarında büyük hasarlar oluşur. 

Bundan sonraki yaşantısı zor bir hal alır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X