Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sağlığımızda yaptığımız büyük yanlışlıklar

Köşe Yazısını Dinle

Doğru davrandığımız her şeyde kazanırız, tersi ise kaybederiz. Bunu örneklerle açıklayalım;

Son zamanlarda Covid-19 ülkemizde belirgin oranda arttı. Ölümcül hastalık olmasına rağmen çoğu zaman hafife alıyoruz. Şöyle ki, sakin bir yolda giderken maskemizi takıyoruz. Bir kafeteryada, restoranda arkadaşlarımız veya tanıdıklarımızla oturduğumuzda maskemizi çıkartarak yeme-içme ve sohbetimizi yapıyoruz. Aynı şeklinde maskemiz takılı iken bir eve misafirliğe gittiğimizde maskemizi çıkartarak çayı-kahvemizi içiyoruz.  Düğün, nikah ve cenazelere baktığımızda bir şey yokmuş gibi davranarak hem mesafe önem vermiyoruz hem de maskemizi zaman zaman çıkartarak kuralları ihlal etmekte geri kalmıyoruz. 

Bu nedenle ülkemizde Covidin yükselmesi sonucu,  başta kendimizin ve yakınlarımız olmak üzere bir çok kişinin hayatını tehlikeye atıyoruz.

Bilindiği gibi diyabet ve tansiyon  hastalıkları sık görülen iki kronik hastalıktır. Bir veya iki hastalıkta mustarip olan kişilere baktığımızda, çoğu kişi ne tuzuna nede diyetine dikkat ederler. Bu kişilerin tansiyonu yüksek  ve şekeri düzensiz gitmesine rağmen yine de dikkatsiz davranmaya devam ederler. Sonuçta hayatlarını zora sokarlar.

– Sığara ve alkolde aynı şeklinde sağlığı tehdit eden iki zararlı içecektir.  Bu içecekler,  zararlı olmasına rağmen dikkat etmeden içmeye devam ederiz. Doktorlar veya yakın çevremiz, bu zararlı içecekleri içmeyiniz dediklerinde, bırakamıyorum cevabını alırız. Bu içeceklere bağlı siroz veya kanser geliştiğinde korkuda hemen kendileri bırakırlar. Ama iş işten geçer.

Sonuç olarak;

Güzel bir hayat için sağlık önemlidir. Dikkat ederek hem kendimizin hem de yakınlarımızın sağlığını tehlikeye atmayalım.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X