Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sağlığımızla ilgili en çok yaptığımız hatalar

Köşe Yazısını Dinle

Bu hataları maddeler halinde yazalım: HATA-I:

Bir ilacın aç alınması gerekirken tok veya yemekten hemen sonra alınmasıdır. Ki bir ilaç aç alınması gerekiyorsa, ya yemek yemeden önce veya yemek yedikten en az yarım saat sonra alınması gerekir.

HATA-II:

-Bazı hastaların çevresinde konuşulanlardan çok etkilenmesidir. Örneğin, bir doktor bir hastanın diz ameliyatına karar verir. Hasta, yakınlarına veya çevresine ameliyat olacağına anlatır. Kişilerden birisi, kendisi veya bir tanıdığının diz ameliyatı olduğunu ancak fayda görmediğini veya daha kötü olduğunu söylediğinde, hasta doktoru değil de o kişiyi dinler ve ameliyatta vazgeçer. Sadece bu bir örnek. Etrafındakilerin etkisiyle birçok tedavi ve ameliyata vazgeçip hayatını tehlikeye atan hastalar mevcut. Bu en sık yapılan hatadır.

HATA-III: 

Doktor hastayı kontrole çağırmasına rağmen, hasta kendisini iyi hissedip gitmemesidir. Bu da önemli bir hatadır.

HATA-IV:

Doktorun hastaya verdiği ilacın, hastanın ya almaması ya da birkaç gün aldıktan sonra kendini iyi hissedip bırakmasıdır. Bu da hastalığın ilerlemesine veya ilaca karşı direnç gelişmesine neden olur.

HATA-V:

Bazı hastaların birbirlerinin ilaçlarını kullanmasıdır. Örnek. Bu ilaç çok iyi geldi bana, sen de kullan.

HATA-V:

İlaçlarını belli bir sıcaklıkta saklanmaması. Bu da ilacın bozulmasına neden olur. Sıcaklık derecesi  İlaç reçetesinde yazılı.

HATA-VI:

Doktorun diyet vermesine rağmen yapmaması. Bunlardan en önemlisi tuz. Maalesef tuza dayanamıyoruz. Bu da büyük bir hata. 40 yaşından sonra tuzdan, hamur ve tatlılardan uzak durmak gerekir.

HATA-VII:

Sağlık için en önemlisi olan spor olmasına rağmen üşengeç davranıp yapılmaması

HATA-VIII:

Sıklıkla sinirlilik hali. Olaylar karşısında daha olgun ve sabırlı davranacağına sinirlenip sağlığına zarar vermesi

HATA VIII:

En önemli hatalardan bir tanesi de aldığımız ilaç veya yiyeceklerin tarihlerine bakmamak. Buna da dikkat edilmesi gerekir.

Sonuç:

Yaşam devam ettiği sürece,  sağlığınız için mümkün olduğu kadar saydığım hatalarda uzak durmalısınız. Aksi taktirde sağlığınız bozulur ve hayattan tat alamazsınız.

Sağlıkla kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X