Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sağlık için büyük tehlike diziler

Köşe Yazısını Dinle

80’ lerde  Dallas dizisi vardı. Çokta güzeldi. Herkes zevkle izlerdi. Haftada bir kez, TRT’de 45 dakika sürerdi. İş, tatlı bir iş rekabeti ve az da olsa birbirlerini çekememe gibi konuları işlerdi. Bu hem aile arasında hem de diğer iş adamları arasında geçerdi. Bu dizi herkesin dilinde olup, herkes o günü ve saati beklerdi. Ertesi gün birbirlerine anlatırlardı. Dizide şiddet, vurma, kırma v.b gibi olumsuzluk yaratacak hiç bir şey yoktu. Ama yine de çok heyecanlı ve güzel geçerdi. 

Neden bu diziyi örnek verdim bakalım.

Geçen yıllarda Avrupa da bir çalışma yapıldı. Çalışmada, Obesite(kilolu olma), diyabet ve hipertansiyon hastalığının, Avrupa ülkeler arasında, Türkiye de daha çok artığı tespit edildi.

Nedeni araştırıldığında en önemli nedenin, kişilerin saatlerce televizyon karşısında oturup hareketsiz bir şeklinde dizi seyir etmeleridir.   

Çalışmaya baktığımızda, ülkemizde uzun ve art arda gelen dizilerin insan sağlığı üzerindeki etkilerine bakalım.

– Bir dizi uzun sürdüğü zaman, seyir eden kişiler uzun süre hareketsiz kalıyorlar. Eğer günde birden fazla dizi varsa, bu hareketsizlik daha da uzun sürmektedir.  Buna bağlı olarak hipertansiyon ve diyabet riski de artmaktadır.  Bu hastalıklar,  bir kişide varsa ilaçla bile bazen düzene girmez. Kişinin sağlığını önemli oranda bozmaktadır.

-Dizilerde olan, kavga, vurma-kırma,  başta çocuklar olmak üzere, kişilerin ruh sağlığını bozmaktadır. Dizilerde, mücadele, tatlı ve güzel bir rekabet, eğitim, memleket-iş-insan sevgisi gibi konular işleyeceğine, maalesef şiddet, öldürme, vurma-kırma gibi olumsuz konuların işlenmesi çok üzücüdür. 

-Yine,  dizilerde olan lüks arabalar ve güzel ev veya villalar özentiyi artırmakta ve buda bazı kişileri yanlış yola sokmakta veya depresyona yönelmektedir.

Bu zararları çoğalta biliriz. 

O zamanki Dallas dizisine baktığımızda, şimdiki diziler arasındaki farka bakalım:

-Dallas dizisi 45 dakika gibi kısa sürerdi.

-Kişiler dizi karşısında uzun süre durmazdı. Çünkü dizi uzun süreli değildi.

-Dizide vurma, kırma, birbirlerine zarar verme ve öldürme gibi olumsuzluklar yoktu.

-Tatlı bir rekabet ve eğitici bir yönü vardı.

-Şu anda Avrupa ve Amerika dizilerine baktığımızda ya yarım saat veya azami 45 dakikadır. Genelde şiddet gibi olumsuzluklar yoktur. 

Sonuç:

Sağlığınız için uzun süre  ve hareketsiz dizilerin karşısında durmayınız. Mümkünse, uzun süren ve içinde şiddet olan dizileri,  ne siz nede başta çocuklarınız olmak üzere ailenize izletmeyiniz. Kısa ve eğitici dizileri seyir edin. Haftada 1-2 diziden fazla dizi seyir etmeyin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X