Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sağlık ve diziler

Köşe Yazısını Dinle

Bilindiği gibi hemen hemen her televizyonda birden fazla dizi oynuyor. Daha önce de bahsettim. Bu diziler Avrupa ve Amerika’da sınırlı sayıda ve 30 dakika sürerler. Azami 45 dakikadır. Daha fazla sürmesine izin verilmiyor.

Her şeyin bir nedeni vardır, neden çok fazla ve uzun süren dizilere izin verilmiyor… Aynı zamanda kötü örnek teşkil eden ve olumsuzlukları (şiddet, öfke, vurma-kırma, cinsel taciz vb) içeren dizilere de izin yok.

Nedeni nedir?

Uzun süren, içinde şiddet, vurma-kırma, öfke, aldatma, lüks yaşantı vb dizilerin insan sağlığı üzerinde ne gibi zararlı etkileri vardır?

Bakalım;

Uzun süren dizilerin karşısında uzun süre oturulduğunda vücut hantallaşır, kilo alımı artar ve bu sürede bir şeylerde atıştırılıyorsa obezite(kilolu olma) kaçınılmaz şekilde meydana gelir.

Obezite(kilolu olma) gelişince,

Tansiyon yüksekliği.

Diyabet.

Depresyon.

Kalp hastalığı.

Kanser riskinde artış vb hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıklar varsa da şiddetlenir ve tedavisi zorlaşır.

Lüks yaşantı, aldatma, şiddet, öfke vb kötü tablolar toplum üzerinde (başta çocuklar olmak üzere) olumsuzluklar yaratır ve ruh sağlığını bozar. Toplumu şiddete yönlendirir. Toplumda intiharlar, kavgalar, hırsızlıklar, kabadayı kesilmeler, kısa yoldan zenginlik hevesi çoğalır.

Bu demektir ki bu diziler böyle devam ederse hem ruhen hem de bedenen hastalıklar çoğalır. Bu hastalıkları olan kişilerde de alevlenmeler olur.

Her zaman örnek verdiğim geçmişte bir dizi vardı. Dallas dizisi:

Neden Dallas dizisi  bakalım,

Abartısız herkes seyrederdi.

Kısa süreli(30-45 dakika idi).

Şirketler arasında güzel bir rekabet vardı.

Şiddet, birbirine zarar verme, vurma öldürme vb zararlı konular yoktu.

nRomantik aşklar vardı.

Komedi vardı.

Özelikle iş ahlakı vardı.

Çalışkanlık vardı.

Ders çıkarılacak bir dizi idi.

Kısacası güzeldi..

Sonuç:

Uzun süren dizilerin karşısında uzun süre oturmayınız ve hareketsiz kalmayınız. Başta çocuklarınız olmak üzere yukarıda saydığım olumsuz konular varsa seyretmeyiniz ve ettirmeyiniz. Sağlığınız her şeyden önemlidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X