Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sağlık ve el temizliği

Köşe Yazısını Dinle

Hayatımızda sadece Covid-19 değil bir çok insan sağlığını tehdit eden zararlı mikroorganizmalar vardır. Bu mikroorganizmalar belli yerlerde, eşyalarda, evlerde, kısacası tüm yaşam alanlarımızda bulunmakta ve her biri ortama göre belli süre içinde canlı kalabilmektedir.

Canlı kaldığı sürece, zararlı olup hastalık oluşturma yeteneğine sahiptir. Bu mikroorganizmalar insanda en fazla ellerimizle temasta olurlar. Kısacası ellerimiz, zararlı mikroorganizmaların bulaşmasın da önemli rol oynamaktadır.

Bunu bir örnekle açıklayalım:

-Apartmanınızın giriş katında, yalnız yaşayan bir kadın oturmaktadır. Bu hanım efendi birkaç tane kedi beslemektedir. Birde sitenin içinde bulunan başta kedi yavruları olmak üzere bir çok kedi ile temas etmekte ve uğraşmaktadır.

Bu kedilerin hiçbir tanesi aşılı değil ve üstü başı kir pas içinde. Bu bayan sürekli bu kedileri sevgi adına ellemekte ve bu elleri ile apartman-site kapısını açıp kapatmaktadır.

Bu bayan o kirli elleri ile açıp kapattığı site ve apartman kapı kollarını bütün site-apartman sakinleri de kullanmaktadır. Kullanırken bu kir içindeki mikroplar herkese bulaşmaktadır.

Ne yapmalıdır?

Birincisi: Bu bayanın muhatap olduğu kedileri yıkasa ve aşılarsa daha doğru olur. Bunu yapmasa herkes risk altına girmektedir.

-İkincisi: Site sakinleri eve gelir gelmez, el ve yüzünü temiz yıkarsa bir çok mikropta temizlenmiş olur.

Bu sadece bir örnek, birçok ortak kullandığımız alanlarda birçok temiz olmayan eller kullanmakta ve birçok mikrop bulaşmaktadır. Bunu engellemek için sıklıkla ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyelim. Özelikle Covid-19’un bulaşıcı olduğu bu dönemde daha dikkatli davranalım ve temizliğimize önem verelim.

Sonuç:

Sadece Covid-19 için değil, tüm mikropların bulaşmasını engellemek için başta ellerimiz olmak üzere tüm vücudumuzun temizliğine dikkat edelim.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X