Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sağlık ve spor

Sporun, sağlık üzerinde faydası olduğunu herkes bilir. Ancak ne düzeyde faydalı olduğunu çoğumuz bilmiyoruz. Bu nedenle sporun vücudumuz üzerindeki faydalarına bakalım,

Öncelikle bu sorular önemlidir.

-Günlük ne kadar spor yapılmalı?

-Özelikle hangi hastalıklar üzerinde olumlu etkisi vardır?

Günlük bir kişi en az yarım saat tempolu yürüyüş yapmalı. Çok ağır sporun faydası olmadığı gibi zararı da vardır. En önemlisi vücudu fazla yormadan tempolu yürüyüştür. Fiziki hareketler (kas germe hareketleri) de ihmal etmemek gerekir.

Özelikle hangi hastalıklar üzerinde  faydasına baktığımızda;

-Diyabet (şeker hastalığı): Şeker hastalığı dünyada ve ülkemizde yaygın bulunan bir hastalıktır. En iyi tedavisinden bir tanesi spordur. Spor insülin direncini kırar ve vücudu rahatlatarak kan şeker düzeyinin daha düzenli seyir etmesini sağlar.

-Hipertansiyon: Her on erişkin kişiden yaklaşık üçünde bulunur. Fazla  tuz tüketimiyle yakın ilişkisi vardır. Spor hem ter yoluyla fazla tuzu vücuttan atarak hem de vücuttaki hormonların düzenli salgılamasını sağlayarak tansiyonun daha düzenli gitmesine neden olur.

-Depresyon: Depresyonun en iyi tedavilerinden bir tanesi spordur. Düzenli spor yapan kişilerde depresyon daha az görülmektedir. Nedeni sporla vücut rahatlar ve kas gerginlikleri azalır.

-Kas ve kemiklerde: Düzenli spor ve egzersiz yapan bir kişide kemik erimesi ve kas ağrıları daha az görülür. Hareketsiz kalan kişilerde kemiklerde erime ve kaslarda zayıflama görülmektedir.

Sporun vücut üzerinde birçok faydası vardır. Bu saydıklarım hastalıkların bazıları. Her gün düzenli spor yapan bir kişi daha sağlıklı, daha moralli ve işinde daha başarılı olur.

Üşenmeden mutlaka günlük düzenli sporunuzu yapın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X