Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sağlıksız gıdaya dikkat

Köşe Yazısını Dinle

Son yıllarda başta kanser olmak üzere, bağırsakların düzensiz çalışması, karaciğer yağlanması, depresyon, özellikle çocuklar olmak üzere dikkat dağınıklığı, kişide şişkinlik-gaz oluşması ve daha saymadığımız birçok hastalığına en önemli nedenlerden biri de sağlıksız gıda alımıdır.

Normal bir gıda alındığı zaman, mideden bağırsaklara geçer ve bağırsaklarda sindirildikten sonra yararlı olanları vücuda alır. Olmayanları da artık olarak dışarı atar. Bu hep böyle devam eder. 

Sağlıksız gıda alındığı zaman, bu sağlıksız gıda,  mide ve bağırsaklara geçer. Geçen bu gıdalar, sindirildikten sonra, içindeki katkı ve zehirli maddeler bağırsak yapısını bozar. Bağırsaklar düzensiz çalışmaya başlar. Şişlik, gaz, guruldama ve hazımsızlık belirtileri ortaya çıkar.

En önemlisi de, bu sağlıksız gıdanın veya gıdaların içindeki zararlı maddeler vücuda dağılır, başta beyin olmak üzere birçok organımıza zarar verir.

Özellikle kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olur. 

Beyni etkilediğinde, sinirlilik, depresyon, sıklıkla çocuklarda olmak üzere dikkat dağınıklığına sebebiyet verir.

Bu nedenle sağlıksız gıdalardan mutlaka uzak durunuz. Tanıdık ve güvenli yerlerde alışveriş yapın. 

Gıdalarla ilgili bir marketçi ile sohbet ederken, kendisi 60 yaşlarında, 1990 yıllarında Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelmiş ve buraya yerleşmiş. 

Bana şunu ifade etti.

Bulgaristan da pazaryerlerinde gıda kontrolcüleri vardı. Pazarı dolaşarak her meyve ve sebzede birer numune alarak yan tarafta test yaparlardı. Sağlıksız olan veya fazla ilaç atılan meyve ve sebzeleri tespit ettiklerinde toplatır ve ceza verirlerdi.

Kısaca zararlı ve toksik gıdaların önüne geçmiş olurlardı.

Sonuç:

Zararlı ve toksik gıdaların vücudumuzda yapmadığı zarar yoktur. Bunların başında kanser ve diğer hastalıklar gelir. 

Mümkün olduğu kadar gıda alırken, dikkat etmenizi ve tanıdık yerlerden almanız önemlidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X