Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sağlıkta büyük yanlışlıklar-2

1-Sağlık kontrollerinde aksaklıklar yapmak

2-İlaca yüklenmek

3-Doktoru dinlememek

-Maalesef toplum olarak sağlığımızı çok ihmal ediyoruz ve sağlığımızda çok yanlışlıklar yapıyoruz.  Aslında her yaşta belli aralıklarla kontroller yapılmalı.  Özelikle 40 yaşından sonra  her 6 ayda bir ihmal etmeden sağlık kontrolleri yapılmalı.  Çünkü her hastalık  ağrı, sızı, halsizlik vb gibi şikâyetlerle kendini göstermez. Sessiz seyir eder. Bunların başında kanser ve böbrek hastalıkları gelir. Başta genellikle sesiz  seyir eder, daha sonra ileri safhada kendini değişik belirtilerle gösterir. Önemli olan sesiz safhada yakalamaktır. Bunun için düzenli sağlık kontrolleri yapmak önemlidir.

-Sağlıkta  en büyük yanlışlıklarımızdan biri  kendimize dikkat etmeden ilaca yüklenmek veya bazı operasyonlar geçirmektir. Örnek verecek olursak, kilolu bir kişi diyet ve spor yaparak rahatlıkla kilo vermesine rağmen bunu yapmayarak daha zor olan ve sağlığı tehdit eden ameliyatlar olurlar.  Bu ameliyatlar zor olmasına rağmen buna katlanırlar. Vücudu daha sağlıklı hale getirecek olan eksersiz ve diyete dikkat etmezler.

-Buna benzer bir hastalık da diyabet, düzenli ilaçlarını kullanarak, diyetine dikkat ederek ve eksersiz yaparak şekerini düşüreceğine mide  ameliyatı olup düşürmeye çalışırlar. Bu ameliyatlar, masum ameliyatlar değildir. Vücudun fizyolojini bozan ameliyatlardır.

-Çoğu hastalar doktorun dediğini çok fazla uygulamazlar veya eksik uygularlar. Buda çok yanlış olup mevcut hastalığın iyileşmemesi veya düzensiz seyir etmesine neden olur. Azımsanmayacak kadar  bazı hastalarda doktoru dinleyeceklerine etrafında veya yakınlarındaki sağlıkla ilgisi olmayan kişileri dinlerler. Onların doğrultusunda hareket ederler. Daha sonra sağlıklarının bozulmasına neden olurlar.

-Diğer önemli yanlışlık, bana bir şey olmaz demeleridir.  Sigara, alkol vb kötü alışkanlıklarını devam ederler. Uyardıklarında bana bir şey olmaz demeleridir. Bu da çok yanlış olup her canlı kötü ve zararlı şeylerde zarar görür. Bunu unutmamak lazım.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X