Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sağlıkta dikkat edilecek en önemli hususlardan bir tanesi genetik hastalıklar

Genetik hastalıklar en önemli sağlık sorunudur. Ne yazık ki çoğu zaman bunu ihmal ediyoruz. İhmal sonucumda önemli sağlık sorunu ile karşılaşıyoruz.

Sık görülen genetik hastalıklar veya genetik yatkınlığı olan hastalıkların bazılarına bakalım:

-Diyabet: Dünyada sık görülen bir hastalıktır. Dikkat edilmediği müddetçe önemli bir sağlık sorunu oluşturur. Özelikle birinci derece yakınlarında diyabet olan bir kişide diyabetin kendisinde de gelişebileceğini unutmadan, sağlığına dikkat etse ve zaman zaman kontrollerini yapsa hastalığa yakalanma riski azalır. Yakalansa bile hafif seyir edebilir.

-Böbrek hastalıkları:

Bu hastalıkların en önemlilerden bir tanesinde böbrek hastalıklarıdır. Yakınlarında böbrek hastalığı varsa mutlaka kendilerinde de olabileceğini unutmamalıdır ve böbreklerini kontrol etmelidir.  Bir çok böbrek hastalığı genetik yatkınlık gösterir. Bilmeliyiz ki erken teşhis ile hastanın böbrekleri kurtulabilir. İleride diyalız hastası olmaz.

-Bazı kanser türleri:

Kanser,  önemli ve tehlikeli hastalıktır. Erken teşhis olmasa ölümle sonuçlanır. Biliyoruz ki bazı kanser türleri genetik yatkınlık gösterir. Böyle durumlarda birinci derecede akrabalarında kanser olan bir kişini kanser acısında tetkiklerini yapmalı ve dikkatli olmalıdır.

-Tansiyon yüksekliği:

Tansiyon yüksekliği önemli bir sağlık sorunudur. Sık görülen bir hastalıktır. Özelikle her on erişkinde yaklaşık 3’ünde görülür. Bu hastalığında genetik yatkınlığı önemlidir.  Yakınlarında tansiyon hastalığı olan bir birey kendinde de gelişebileceğini unutmamalıdır ve dikkat etmelidir. Kontrollerini yapmalıdır.

Sonuç:

Bu hastalıkları çoğaltabiliriz. Kısaca bir kişinin yakınlarında bir hastalık varsa ve bu hastalığında genetik yatkınlıkta varsa dikkat etmeli ve kontrollerini yapmalıdır. Aksi taktirde geç kalınmış olabilir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X