Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Servis taşımacılarına dikkat!

Köşe Yazısını Dinle

Başta okul servisleri olmak üzere fabrikalara işçi taşıyan servislere bir bakın, öğrencileri ve işçileri alırken hız yaparak ne kadar tehlike yarattıklarını görürsünüz. Yavaş gitmeleri gereken sokak ve caddelerde nasıl hızlı gittiklerine dikkat edin.

Hepsi olmasa da çoğunlukla hızlı giderler.

Sebebine baktığımızda:

-Şoförün biraz fazla uyuyarak geç kalmasını telafi etmek

-Öğrenci veya işçi alırken geç kalanları bekleyip sonra da kaybedilen zamanı hız yaparak telafi etmek

– Bir servis bir grubu indirirken başka bir grubun servisine yetişmek gibi durumları görüyoruz.

Bu süre içinde çok tehlikeli oluyorlar. Caddelere bakın kedi köpek ve kuşların öldüğünü sıklıkla görürsünüz. Bu tehlike çocuklar için de geçerlidir. Ancak ne yazık ki bu hız yapan şoförlerin eğitim düşüklüğü nedeni ile tehlikeli olduklarının ya farkında değildirler ya da biraz daha uyuyalım diye tehlikeyi umursamıyorlardır.

Şehir içinde yavaş ve dikkatli gitmenin ne kadar önemli olduğunu bir örnekle açıklayayım. Geçen yıl Gemlik ilçemizden Bursa’ya doğru yola çıktım. Merkezden çıktıktan hemen sonra geliş-gidiş yolunu ayıran dar bir bölmenin üzerinde ellerinde pazar çantası olan iki bayan aralarında 3-4 yaşlarında bir erkek çocuk ile duruyorlardı.  Geçmek üzere iken çocuk fırlayıp arabanın önüne atladı. Bana durma fırsatı vermedi ve çarptım çocuğa. Çocuk 2-3 kez yuvarlandı. Çocuğu kaldırdım, baktım yara bere, şiddetli ağrı gibi bir durumu yok.

Hastaneye götüreyim dedim kabul etmediler ve çocuk ağrım sızım yok dedi. Birtakım tavsiye ve önerilerde bulunduktan sonra telefon numaramı verdim. Onların da telefonunu aldım. Çocuğun ailesini birkaç defa aradım durumu sordum bir olumsuzluk olmadığını ifade ettiler. Yani kısacası önemli bir durum çıkmadı.

Benim şehirde hız sınırım 30 km/saat idi. Bu hızla tehlike olması çok azdır. Eğer süratli olsaydım ya o çocuk ölmüştü ya da hayatı boyunca felç kalabilirdi. Hızımın yavaş olması nedeni ile önemli bir olumsuzluk çıkmadı.

Sonuç:

Lütfen siz servisçiler ve hızlı kullanan şoförler daha yavaş gidiniz. Devlet görevlilerinin de bu hızlı kullanan sürücüleri -başta servisçiler olmak üzere- sık sık denetlemeleri gerekir. Ayrıca servis şoförlerine iyi bir eğitim vermeden görev vermemeleri gerekir.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X