Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren bir vaka (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

48 yaşında. 

Ev hanımı

Şikâyeti: Sık sık idrara çıkma, idrarını yaparken yanma, halsizlik ve bulantı

Hikâyesinde, 2-3 ayda bir idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini, her defasına doktora gittiğini ve tedavi aldığını ifade ediyor. Tedavi sonrası iyileştiğini, ancak tekrar enfeksiyon kaptığını ve bunun hep böyle devam ettiğini anlatıyor.

Muayenede: Hasta kilolu, başka bir anormallik yoktu. 

Hastayı değerlendirdiğimizde, kilolu olduğunu, kilodan dolayı fazla hareket etmediğini ve ayrıca günlük su tüketiminin az olduğunu öğrendik. 

Hastanın mesanede, idrar yolarında ve böbreklerde bir anormallik olup olmadığını öğrenmek için tetkiklerin yanında üroloji uzmanından yardım istedik. Üroloji, önemli bir anormallik saptamadı.

Sonuç:

Bu hastamızda sık idrar yolu enfeksiyonun sebebi kilo fazlalığı, kiloya bağlı hareket azlığı ve fazla su tüketmemesidir. Bu sorunlar hal edilmediği müddetçe idrar yolu hastalığı devam eder. Yapacağı tek şey bir an önce  kilo verip, hareket etmesidir. Ayrıca günlük 2-3 litre su almasıdır. Bu önlemlerle, belki hasta tamamen iyileşmeyebilir. Ama enfeksiyon oranını azaltabilir. 

Suyun, sadece idrar yolu enfeksiyonunu azaltmak için değil vücut için çok önemli olduğunu bilmeliyiz. Herkes en az günlük 2 litre su veya sıvı alması gerekir. Çünkü suyun önemi büyüktür. Birçok hastalık için çok faydası vardır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X