Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Suda zincirleme kaza

Köşe Yazısını Dinle

Hazır sular çıktığından bu yana özellikle de son yıllarda çok fazla kullanılmaktadır ve bu hazır sulara alışan bir kişi pek musluktan su içemez. İçse bile tadı kişiye değişik geldiği veya hazır suya alıştığı için hoşuna gitmez. Hazır su içmemizin tek nedeni daha temiz ve sağlıklı olduğunu zannetmemizdir. Hep zihnimizde oluşan düşünce bu suyun dağdan gelen temiz su olduğudur. En ünlü markalara gidin fabrikasını inceleyin (izin verirlerse) kaynakları dağdan mı yoksa içlerinde kuyu suyu da varmı? Bakın ve emin olun.

Şimdi de suyun zincirleme kazasına gelelim:

Benim birçok yerde gördüğüm bir araştırmayı size anlatayım;

1- Su, çıktığı fabrikanın önünde kamyon veya TIR’lara yüklemek için bekletilir ve bu sürede güneşe maruz kalır.

2- Su, bulunduğu bölgenin toptancısına gider, orada da bir süre bekletilir.

3- Toptancıdan marketlere gider, marketlerde de bir süre bekletilir.

4- Marketlerden küçük esnafa ve restoranlara gider ve oralarda da tüketilene kadar bekletilir.

Bu sürelerde çoğu zaman güneş alır ve içinde bulunduğu naylon şişelerden suya naylon bulaşır. Biliyoruz ki naylon en önemli kanserojen maddedir.

Siz hazır su tüketen kişiler, bir yere gittiğinizde bakın etrafınıza, özellikle market, bakkal ve restoranların önüne. Mutlaka  dışarda koli koli hazır su görürsünüz. Ya güneş alıyor ya da günün belli saatinde güneş alacaktır.

Hazır su için bir araştırma yapılmıştı. Su analizi sonucu naylon partiküllerin içine bulaştığını bunların da insan sağlığına çok zararlı olduğunu tespit etmişlerdi.

Araştırmada hazır su içmek yerine musluk suyu içmenin daha faydalı olduğunu sonucuna varmışlardır.

Sonuç:

Her içtiğiniz hazır suyun dağdan geldiğini ve çok sağlıklı olduğunu düşünmeyiniz. Eğer içmek istiyorsanız çam şişelerde muhafaza edilen suları tercih ediniz. Bu da çok pahalıdır. Musluk suyu kullanmaktan ise çekinmeyiniz. Hazır sudan daha sağlıklı olduğunu unutmayınız.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X