Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Tansiyon ilaçlarının en önemli yan etkileri

Tansiyon hastalığı yaygın ve önemli bir hastalıktır. Dünyanın en sık görülen kronik hastalıkların başında gelmektedir. Bu hastalığa bağlı ilaç kullanımı da  sıktır.  Bu nedenle sık kullanılan bu ilaçlar diğer ilaçlarda olduğu gibi önemli yan etkileri vardır.

Önemli olan  sık yan etkileri,

Ödem: Bazen ödem önemli bir hastalığın belirtisi olduğu gibi bazen herhangi bir hastalık için de kullandığımız ilaçlara da bağlı olmasıdır. Bu ilaçların başında sıklıkla hipertansiyon nedeniyle aldığımız ilaçlar gelmektedir. Tansiyon ilaçlar arasında  Amlodis gurubu ilaçlar ise en sık ödeme neden olan ilaçlardır.  Özellikle  aldığımız tansiyon ilaçlarında sonra başta ayak bilekleri olmak üzere vücudumuzda    ödem gelişirse  bu ilaçlara başlı olduğu düşünmeliyiz.

Kabızlık: Diğer bir yan etki kabızlıktır. Kabızlık başlı başına bir sorundur. Sıklıkla tansiyon tedavisinde kullandığımız  verapamil  grubu ilaçlar bu ilaçların başında gelir. Kabızlığınız varsa ve  ilaç kullandıktan sonra daha da artıyorsa  kullandığınız ilaca bağlı olabileceğini düşünmeliyiz.

Halsizlik: Ya direkt ya da endirekt etki ile halsizlik yaparlar. Daha çok bu ilaç gurubu tansiyonu  fazla düşürerek halsizlik yaparlar. Bu şikâyet daha çok yaz sıcaklığında rastlanır. Eğer tansiyonunuz ilaçla fazla düşüyorsa doktorunuza baş vurunuz. Ulaşamıyorsanız  ilacınızı  yarı dozda alınız. Çok düşüyorsa bırakıp diyet ve az tuz alımına başlayınız.

Enpotans (Çinsel yetersizlik): Önemli bir sorundur. Daha çok psikolojik olmasına rağmen ilaçlarında önemli yan etkisi sonucu gelişir. İlaç kullandıktan sonra böyle bir sorununuz gelişirse kullandığınız ilaça bağlı olabileceği düşünerek  doktorunuza başvurunuz.

* Öksürük: Sık görülen bir yan etkidir.  Özelikle  ACE inhibitörü denilen ve tansiyon tedavisinde sık kullanılan bu grupta çok  rastlanır. Boğazında gıcık hissi  ve öksürük şeklinde kendini gösterir. Genellikle ilaçlarla geçmez. Mutlaka bu tansiyon ilacı kesmek gerekir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X