Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Trigliserit ve kolesterol

Vücut için gerekli midir?

Yüksekliği zararlı mıdır?

Ne zaman tedavi edilmelidir? 

 Son zamanlarda bu hep tartışma konusu olmuştur. Yapılan çalışmalar ve deneyimlerime göre:

– Vücudumuzda elektrolitlerin (na-tuz, kalsiyum, magnezyum, potasyom, çinko vb) ve yağların (trigliserit, kolesterol) faydalı görevleri vardır. Başta beyin ve sinir kılıflarında ve hücrelerin zarlarında bulunur.  Bu hücreleri korur. Elektrolitlerin de birçok görevleri ve yararları vardır. Bu nedenle dengede tutmalı. Sağlıklı vücut için yağların dengesi önemlidir.

– Denge bozulduğunda başta sebep ortadan kaldırılır. Bununla başa çıkılamazsa ilaç kullanılmalıdır. Her hastalık için ilaç son silahtır. Başa koyarsanız yanlış yoldasınız.

– Dünyada kalp krizi önemli bir ölüm sebebidir. Suçlanan en önemli neden kolesteroldür (HDL hariç).

– Kolesterol yüksekliği ile beraber tansiyon yüksekliği, diyabet, damar tıkanıklığınız varsa ve genetik olarak yatkınsanız başta diyet ve eksersiz yapmalısınız. Eğer yeteri kadar düşme olmazsa mutlaka ilaç kullanmalısınız. Bunda kararsız olmayın. Her yıl milyonlarca insan kardiovasküler nedenden hayatını kaybetmektedir. Bu söylediklerim trigliserit için  de geçerlidir.

 Diyabet, tansiyon, stres ve yağ yüksekliğiniz varsa başta kalp damar hastalığı ve diğer damar tıkanıklığı kaçınılmaz.  Ölüm riskiniz yüksektir. 

 Tedavide: Her ilacın yan etkileri vardır. Yağ yüksekliği için kullanılan ilaçlar için de geçerlidir.

Eğer yukarıda saydığım yandaş hastalıklarınız yoksa, normal seviyeden 20-30 daha yüksekse ilaç kullanmanıza gerek yok. Diyet ve spora ağırlık veriniz. Çünkü bu ilaçların ifade ettiğim gibi yan etkileri vardır.

– Yağ düşürücü ilaçları kullanırken halsizlik, kas ağrıları ve sarılık gibi şikâyetleriniz olursa derhal doktorunuza başvurunuz.

 Sonuç olarak:  Kolesterol ve trigliserit yüksekliği varsa hemen ilaç kullanmayınız. Diyet ve egzersizlere ağırlık verin. Yandaş hastalıklarınız yoksa normal seviyeden 20-30 kadar yükseklik ciddi tehlike yaratmaz (LDL hariç), ilaca da gerek yok. Yukarıda saydığım yandaş hastalıklarınız varsa ilaç kullanmada çekinmeyiniz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X