Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Tuzun vücut için önemi

-Günlük ne kadar tuz alınmalıdır?

-Kaya tuzu mu?

-Sofra tuzu mu?

-Vücudumuzda eksik ve fazla tuzun belirtileri ve zararları

Tuz, vücut  için önemli bir elektrolittir.  Vücut  organlarının düzenli çalışması için mutlak gereklidir. Günlük gereksinimi  ortalama 4-6 gr’dır. Bu miktar,  aldığımız yemekler tuzsuz olsa bile bu rakama denk geliyor.

Yapılan çalışmalarda, Avrupa da günlük bir kişinin tükettiği   tuz miktarı  4-6 gr iken, Türkiye de bu miktar 14-16 gr’dır. Aradaki farkın ne kadar yüksek olduğu görülmektedir. Bu yüksekliğe bağlı olarak Avrupa’da hem yaşam kalitesi hem de yaşam süresi iyi ve uzun iken, ülkemizde iyi olmayıp kısadır. Bu da gösteriyor ki  fazla tuz vücuda zarar verir,  yaşam kalitemizi  ve süresini azaltır.

Kaya tuzu mu? Sofra tuzu mu?

Hangi  tuz cinsi veya  çeşidi olursa olsun fazla tuz vücut için zararlıdır. Çünkü kaya tuzu da yüzde 80-90 oranında normal tuz içermektedir. Yemeklerde tuz kullanılacaksa kaya tuzu diğer elektrolitlerde zengin olduğu için sofra tuzuna tercih edilir.Ancak unutmamak gerekir ki  tuzda aşırıya kaçmadan az oranda kullanmalıdır.

Fazla tuz ne kadar zararlı ise eksik tuz da  o kadar zararlıdır. Belirtileri; baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı-kusma, halsizlik ve komaya kadar gider.

Önerim veya tavsiyem:

Kışın yemeklere ya hiç tuz kullanmayın  veya az tuz kullanın. O da kaya tuzunu sofra tuzuna tercih edin.

Yazın ise sıcakların artmasına bağlı olarak kişi terler ve terle birlikte tuz atılımı veya tuz kaybı da  artar. Bu nedenle yazın tuzu kışa oranla biraz daha fazla tüketmenizde yarar vardır. Ödem veya tansiyon yüksekliğine bağlı idrar söktürücü kullanıyorsanız, tuz ölçümünüzü  yapın, eksikse yerine koyun. Ölçme imkânınız yoksa ve bu tür ilaçları  kullanıyorsanız normale göre biraz daha fazla tuz kullanabilirsiniz.

Bulantı-kusma, halsizlik, yorgunluk ve tansiyon düşüklüğü veya yüksekliğiniz  varsa tuz ölçümünüzü yapmayı ihmal etmeyin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X