Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

E.A., 54 yaşında, erkek hasta…

Genel durumu iyi olan hastada, 42 yaşında iken ensede başlayıp ve başın yukarısına doğru yayılan baş ağrısı gelişmiş. Zaman zaman çarpıntı ve nefes darlığı da başlaması üzerine doktora gitmiş. Doktor, yaptığı inceleme sonucu, bu şikâyetlerin tansiyon yüksekliğine bağlı olduğunu söyleyip diyet ve egzersiz önermiş. Takiplerinde tansiyonun düzene girmemesi üzerine tekrar doktora başvurmuş, yapılan tetkiklerde hastanın tansiyon yüksekliğinin devam ettiğini ve yanında kolesterol yüksekliğinin de olduğu saptanmış. Bunun üzerine hem tansiyon için hem de kolesterol için ilaç verilmiş.

Hastanın tansiyonu düzene girmiş ve şikâyetleri geçmiş.

Ancak hasta tedavi altında iken yürümede zorlanma, kollarında ve bacaklarında güçsüzlük ortaya çıkmış. Bu şikâyetleri giderek artmış ve hasta yürüyemez hale gelmiş.

Yapılan muayene ve tetkiklerde, hastanın kasları üzerinde oluşan tahribatın kullandığı kolesterol ilacına  bağlı olduğu saptanarak ilaç kesildi. Hastanın şikâyeti giderek azaldı. Sonraki kontrollerinde hastanın normale geldiği görüldü.

Çıkarılacak ders: 

Ne şikâyeti ile doktora giderseniz gidin, doktor tarafından verilen ilaçlardan sonra herhangi bir şikâyetiniz gelişirse, bu şikâyetinizin ilaca bağlı olabileceğini düşünerek doktorunuza başvurunuz.

Sıklıkla kullanılan başta tansiyon, şeker, mide ilacı ve ağrı kesiciler olmak üzere kullanılan birçok ilacın yan etkileri vardır. Doktor ve eczacıların bu yan etkilerin hepsini sayması zordur.

Bu nedenle, doktor tarafından verilen ilaç veya ilaçların yan etkileri olduğunu düşünerek, ilaç kullanımı sonrası herhangi bir şikâyetiniz gelişirse ilaca bağlı olabileceğini düşünerek doktorunuza başvurunuz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X