Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

M. Y. 46 yaşında, 

Erkek hasta,

Mesleği; Bir restoranda şef

Daha önce belirgin bir şikayeti olmayan hastanın, kendine dikkat etmeyerek kilo almaya başlamış. Özelikle hem fazla yemek  hem de sık sık alkol alması kilo almasının en önemli nedeniydi.  Bulunduğu iş yerinde çok fazla hareket etmemesinde kilo alma acısında önemli bir etkendi. 

Hasta 46 yaşında ve boyu 1.65 m olmasına rağmen yaklaşık 120 kiloya ulaşmış. Tüm uyarılara rağmen, fazla yemek ve alkol almaya devam etmiş. Özelikle Covid-19 nedeniyle restoranlar kapanınca da daha fazla hareketsiz kalmış. Evde kaldığı sürece daha fazla yemek ve alkol almaya devam etmiş.

İş yeri açık olduğu sürece, restorana gelen doktorlar ve çevresindeki arkadaşları, uyarmalara rağmen bir türlü aldırış etmemiş.

Üç gün önce nefes darlığı şikayeti başlamış. Şikayetin  ilerlemesi üzerine bir hastaneye gitmeye karar vermiş. Hasta acile vardığında kısa bir süre sonra kalp durmuş ve ardında solunumu durmuş. Acil de yapılan müdahale sonucu kalp çalışmaya başlamış. 

Solunumun geriye gelmemesi üzerine entübe edilmiş(solunum cihazına bağlandı). Yoğun bakım için hasta, hastanemizde ve takibimizde. 

Genel durumu kötü ve kritik, yoğun bakımda solunum cihazına bağlı. 

Sonuç;

Eğer hasta çok fazla kilo almasaydı, haddinde fazla alkol kullanmasaydı, akciğer, kalp ve karaciğeri zorlanmazdı, genç yaşta bu hale gelmezdi. 

Bu tablo gerçekte üzücü bir tablo, keşke dikkat edip bu hale gelmeseydi. Dikkat edilmese bu herkesin başına gelebilir. Hep dikkat.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X