Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

58 yaşında, 

M.M. Y.

Erkek hasta

Ünlü bir tekstilci

Daha önce belirgin ve kronik bir hastalığı olmayan hasta, sadece orta derecede bir kiloya sahip. 13 gün önce hafif ateş, halsizlik ve kırgınlık şikayetleri başlamış. 

Covid olabileceği düşünerek hastaneye baş vurmuş ve PCR dediğimiz Covid testi yapmış. Sonuç pozitif çıkmış.

Doktorlar evde tedavi vermiş. İlaçları kullanırken şikayetleri devam etmiş. Tedavinin 6. Günde telefonda, şikayetlerim devam ediyor ve nefes darlığım başladı dedi. Nefes darlığı Covit hastalığının en ciddi belirtisi olduğu için mutlak hastaneye gelmesini önerdim. Ancak hastanın, hastane korkusu olduğunda, gelmekte direndi. 

Şikayeti şiddetlenince özel bir hastaneye başvurmuş. Yaklaşık 4 gündür hastanede, tedavi desteği ve  oksijen alıyor.

Konuştuğumda 4 gündür tedavi ve oksijen aldığını, nefes darlığının devam ettiğini, bir saat bile uyumadığını ifade etti. Bu günde oksijen cihazına bağlanarak yoğun bakıma alındı.

Ne yazık ki genel durumu kötü ve kritik.

Kendisi bir iş adamı. Yüzlerce hatta bine yakın işçi çalıştırıyor. Kısacası bir çok insana iş olanakları sağlamış, donanımlı ve kolay yetişmeyen iyi bir iş adamı.

Sonuç;

Hastanın şikayetleri başlar başlamaz hastaneye baş vurarak covid testi yapmış. Pozitif çıkınca ilaç verilmiş ve ilaçlarını düzenli kullanmış. Buraya kadar doğru. Daha sonra nefes darlığı başlar başlamaz hastaneye başvurması gerekirdi. Ancak zamanında başvurmamış ve başvurmada geç kalmış.  Bu ise büyük bir hataydı. Covid de nefes darlığı önemli bir belirti olup gelişen kişiler de derhal hastaneye baş vurmalıdırlar.

Özelikle bu hastalıkta AŞI önemli olup mutlaka sırası gelen herkes aşı olmalıdır. Asılsız iddialara kanmadan,  aşının önemli olduğunu bilmelidir ve olmalıdır.

Eğer hastamız, yaşa takılmasaydı ve aşı olsaydı bu derecede ağır seyir etmeyebilirdi. Hastamıza acil şifalar dilerim.

Benim önerim aşı, iş adamları gibi önemli kişilerde öncelik verilmelidir. Çünkü bu kişiler kolay yetişmeyen ve bir çok kişiye iş olanakları sağlayan kişilerdir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X