Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (hasta) 

Köşe Yazısını Dinle

72 yaşında, R.Ç Mesleği: Zeytincilik

Şikâyeti: Karın şişkinliği

Hasta, uzun süredir zeytin ve zeytinyağı üretimi yapmaktadır. Herhangi bir şikâyeti ve hastalığı yok iken karın şişkinliği başlamış. O sürede işleri iyi gitmediği için çok fazla stres yaptığını ifade ediyor. Daha sonra bu şikâyete ek olarak uyku bozukluğu ve iştahsızlık şikâyetleri de eklenmiş.

Hasta doktora gitmeye karar vermiş. Gittiği doktor, çok fazla ilaç vermiş ve bunları kullanmış. Kullandıktan sonra pek bir fayda görmemiş.

Tekrar bir hocadan randevu almış.  Hasta, hoca muayenesine gitmeden önce tanıdık bir aile doktoru ile karşılaşmış. Şikâyetlerin olduğunu, bu şikâyetleri nedeni ile üniversitede bir hocadan randevu aldığını ve 4 gün sonra gideceğini ifade etmiş.

Aile hekimi hastaya, bence gerek yok, senin doktorun yanındadır, boşuna doktor gitme demiş.

Hasta nasıl yani deyince, doktor, her gün sabahları 2-3 kaşık zeytinyağı kullan, şikâyetlerin geçer deyince, hastada hocaya gitmeden önce her sabah 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı kullanmış. Bunun üzerine çok rahatlamış ve şikâyetleri azalmış. Üniversitedeki hocada randevusunu iptal etmiş. Zeytinyağını kullanmaya devam etmiş.

Geçen günlerde şikâyetleri kalmamış. O gündür bu gündür hasta her sabah zeytinyağı kullanıyormuş. 72 yaşında olmasına rağmen dinç ve sağlıklı görünmektedir.

Bunu defalarca ifade ettim. Sağlıklı ve bilinçli beslenmek ve düzenli uyku birçok hastalığın üstesinden gelir. Yeter ki beslenmesini bilin ve uykunuza dikkat edin.

Sonuç:

Her ne şikâyetiniz olursa olsun, öncelikle bu şikâyetinize sebep olan nedeni ortada kaldırmaya çalışın. Bu hastamıza baktığımızda esas şikâyetinin nedeni işinin bozulması sonucu gelişen strestir. Stres nedeni ile bağırsakların düzensiz çalışması ve şişkinliğin olmasıdır. Bunu da ikinci defa doktora gitmeden sağlıklı ve kaliteli zeytinyağı kullanarak başarmış. Bunda da şöyle bir sonuç çıkıyor. Her şey ilaç değil. İyi beslenme en iyi tedavidir.

Ancak üzücü tablo, zeytinyağlarına katkı maddelerin eklenmesidir. Çok dikkat etmek gerekir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X