Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

72 yaşında. 

Emekli.

Hasta nefes darlığı, güçsüzlük ve yorgunluk şikâyetleri ile bize başvurdu.

Hastanın hikâyesine baktığımızda;

Yıllarca günde 2 paket sigara içmiş.

Muayenesinde;

Hastanın akciğerlerinde yaygın bir şekilde hasarlı olduğu görüldü. Bu hasarın kalbe etki ederek kalp yetmezliğine de neden olduğu tespit edildi.

Hastanın sigara içimine bağlı hem akciğerlerde yetmezlik hem de kalpte yetmezlik oluştuğu saptandı.

Bu hastalıklara göre tedavi düzenlendi. Ancak sigaraya bağlı bu kalıcı hasarları iyileştirmek mümkün olmadı. Hastaya rahatlatıcı tedavi verildi. Bu tedaviyle şikâyetleri azaldı. 

Bu hastaya baktığımızda, sağlığını ve ilerisini düşünmeden yıllarca sigara içmiş. Akciğerleri belirgin derecede hasar görmüş. Hasar gören akciğerler  kalpte hasar meydana getirirken hem de vücuda yeteri kadar oksijen vermediği için halsizlik ve yorgunluk oluşmasına neden olmuş.

Sonuç.

Hep sigara üstünde dururuz. Aslında tüm kötü alışkanlıklar önemlidir. Bunların başında alkol gelir. Yıllarca düzensiz ve bilinçsizce alkol alan hastalar, karaciğer yetmezliği ve siroza yakalanırlar. Karaciğerde gelişen siroz kalıcı olduğu ve iyileşmesi mümkün olmadığı için hastanın hayatı zorlaşır. Ölüm kaçınılmaz olur.

Bu her iki örneği göz önüne alırsak, kişiler sağlıklı iken bana birşey olmaz diye sorumsuzca hareket ederler, hastalandıklarında ne kadar pişman olduklarını bilirler. Bir atasözü vardır.

Son pişmanlık fayda vermez. Bu hastalıklar da böyle. Hastalanmadan dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde bir kez kalıcı hasar oluştuğunda, kişinin hayatı zorluklar içinde son bulur. Bu da çok üzücü bir tablodur. 

Sağlıklı iken sağlığınızın kıymetini bilin. Bana bir şey olmaz demeyin. Hep sağlıklı yaşayın. Sağlık kadar güzel şey yoktur.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X