Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

71 yaşında erkek hasta. Emekli.

Şikâyeti: Nefes darlığı ve çarpıntı.

Hasta öz geçmişinde, yaklaşık 50 yıldır günde 1.5 paket sigara içtiğini ifade ediyor. Ayrıca yıllardır hastada hipertansiyon ve diyabet hastalığı da mevcuttu.

Hastayı incelediğimizde, akciğerlerinde ve böbreklerinde belirgin hasar tespit edildi. Ek olarak kalp yetmezliği de vardı.

Bu hastalıklarla idare ederken, yaklaşık bir ay önce covid enfeksiyonuna yakalanıyor. Yoğun bir tedavi sonrası zor atlatıyor. Ancak çok da rahat etmiyor. Son  günlerde çarpıntı ve nefes darlığı başlayınca, hasta acilimize başvurdu. Hastayı, hastaneye yatırarak tedaviye başladık.

Yapılan incelemede, belirgin kronik bronşit, kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği tespit edildi. Bu hastalıkların nedeni, hipertansiyon, diyabet ve sigara içmesidir.

Özelikle,

Diyabet ve hipertansiyon gibi önemli hastalığı olan bir kişinin günde 1,5 paket sigara içmesi çok yanlış ve tehlikelidir.

Sonuç:

Diyabeti olan bir hasta, günlük sporunu yapması, diyetine dikkat etmesi, özellikle hamur ve tatlılardan uzak durması, düzenli ve zamanında uyku alması ve streste uzak durması çok önemlidir. Ek olarak diyabet için ilaç kullanıyorsa, düzenli ve belli zamanında alması tedavi açısından çok yararlıdır.

Hipertansiyonu olan hastalarda da tuzsuz diyet, düzenli uyku ve streste uzak durmaları da çok önemlidir.

Kesinlikle, sigara, alkol, ağrı kesiciler vb gibi zararlı maddelerden uzak durmalıdırlar. Bu kronik hastalıkları olan  kişilerde sıklıkla doktor kontrollerini de ihmal etmemelidirler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X