Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

56 Yaşında, Erkek hasta

İşi: Serbest meslek

Hastanın 3 yıl öncesine kadar tansiyon hastalığı dışında önemli bir şikayeti yokmuş. Diyet önerisi yapılmış ve diyetle tansiyon düzene girmeyince bir tansiyon ilacı başlanmış. Bu ilaçla tansiyon düzene girmiş. Kontrollerine gelip-gittiğinde, sağlığı yerinde ve  tansiyonu düzenli seyir ediyordu.

Hasta yaklaşık 1.5 yıl kontrollerine gelmedi. Daha sonra kontrole geldiğinde eşi tarafında hasta arabasıyla getirildi. Konuşamıyor ve elleri titriyordu. 

Tansiyonu düzenli, sağlıklı olan bu kişi gitmiş yerine yatalak ve parkinsonlu bir hasta gelmiş. Hasta tamamen eşine bağımlı hale gelmiş.

Hastanın eşine, hasta neden bu hale geldi diye sorduğumda:

Kendisi, yakın bir arkadaşına  büyük miktarda para verdiğini ve geri almayınca önce içine kapandı. Sonra bu hale geldi. Hiç doktora gitti mi ? Diye sorduğumda, nörolojiye götürdüğünü ve ilaç verdiğini ifade etti. Ancak ilaçlarını almasına rağmen tedavide fayda görmediğini, içe kapanıklık ve depresyon halinin devam ettiğini söyledi.

Sonuç:

Sağlıklı, diyet ve bir tansiyon ilacı ile tansiyonu düzenli giden bu hasta, para kaybı nedeniyle ağır bir depresyona girmiş. İçine kapanmış ve sosyal hayata tamamen kopmuş.

Her yazımda sıklıkla bas ederim. Stres kanser kadar tehlikelidir.  Hastaya baktığımızda, arkadaşına para vermiş. Geri almayınca hem parasını kaybetmiş hem de depresyona girerek sağlığını kaybetmiş. Stres yapmasaydı hiç değilse sağlığını kaybetmezdi. İyi kötü emekli parası ile eşi ile birlikte rahat yaşardı. Ama şimdi hem kendisinin hem de eşinin hayatını zora soktu ve ailece zor bir yaşantıya girdiler.

Bu durumlar herkesin başına gelebilir. Unutmayın ki hayata her şeyinizi kaybede bilirsiniz. Ama sağlığınızı kaybetmeyin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X