Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

72 yaşında, bayan hasta. 

Ev hanımı.

Yıllardır diyabet ve tansiyon hastası, bu hastalıklarla ilgili ilaçlarını alıyormuş. Ancak doktor kontrollerini ihmal ediyormuş. 

Bir yıl önce halsizlik, sabah daha fazla olmak üzere bulantı şikâyetleri başlamış. Dâhiliye doktoruna başvurmuş. Yapılan tetkiklerinde böbrek yetmezliğinin olduğunu ifade ederek nefrolojiye (böbrek hastalıkları bölümü) başvurmasını önermiş. 

Hasta bir yıl önce kliniğimize başvurduğunda, böbreklerin ileri düzeyde bozulduğu saptandı. Tedavisi düzenlendi. 

Hasta son bir yılda her ne kadar dikkat etmişse de ileri düzeyde bozulmuş olan böbreği kurtarmak veya iyileştirmek mümkün olmadı. Bir yıl tedavi ile idare ettikten sonra diyalize girmesinin gerektiği söylendi. Hasta girmek istemedi. Son bir ay içinde bulantı-kusma, iştahsızlık, uyku bozukluğu, kilo kaybı ve kötü nefes kokusunun başlaması üzerine  tekrar bize başvurdu.

Hasta diyalize alındı. Üç kez üst üste diyalize alındıktan sonra kanı belirgin olarak temizlendi. Şikâyetleri çoğunlukla geçti.

Hata.

Şeker hastalığı olan her hasta, mutlaka doktor kontrollerine gitmeli ve kontrollerini ihmal etmemelidir. Çünkü diyabetin, başta böbrekleri olmak üzere birçok organımızda tahribat oluşturduğunu bilmeliyiz ve buna göre dikkat etmeliyiz. Ancak bu hastamızın en büyük hatası doktor kontrollerine gitmemesidir. 

Diyabet hastaları nelere dikkat etmelidir?

Diyetisyene gidip diyetine dikkat etmeli.

Düzenli doktor kontrollerine gitmeli.

İlaç kullanması gerekiyorsa düzenli ve zamanında kullanmalı.

Düzenli uyku uyumalı.

Mümkünse stresten uzak durulmalı.

Günlük sporunu ihmal etmemeli.

Sonuç:

Diyabeti olan her hasta hayatının her anına dikkat etmelidir. Yukarıda saydıklarımı yapmalıdır. Özelikle doktor kontrollerini ihmal etmemelidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X