Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

45 Yaşında. Erkek hasta.

Mesleği; esnaf.

Önemli bir hastalığı olmayan hasta, yıllardır sigara ve alkol alıyor. 5 yıl önce yakın bir arkadaşı ve aynı zamanda akrabası ile bir eğlence merkezine giderler. Eğlence merkezinde alkol aldıktan sonra alkollü bir şekilde arabayla eve dönmeye çalışırlar. Eve dönerken kaza yaparlar. Kazada arkadaşı ölüyor, kendisi hafif yaralanıyor. Kendisi kemerini bağlıyor, ancak arkadaşı kemerini de bağlamıyor.

Alkollü olarak ölümlü kazaya sebebiyet verdiği için ceza alıyor. Yaklaşık 2 yıl cezaevinde kalıyor. Bu süre içinde günde iki paket sigara içiyor. Ceza evinden çıktıktan sonra, alkol ve sigara içmeye devam ediyor. Bu süre içinde 2 çocuk annesi olan eşi çalışmak zorunda kalıyor. Eşinin annesi çocuklara bakıyor eşi de çalışıyor. Ölen çocuğun anne ve babası da üzüntüden sağlıkları bozulmuş ve huzurları da yerinde değil. 

Bundan bir ay önce halsizlik, öksürük ve kilo kaybı nedeniyle  doktora baş vurur. Yapılan muayene ve tetkiklerde doktor,  akciğer kanser teşhisini koyar ve tedavi altına alır. Tedavi süresince halsiz kalıyor ve şu anda yürümez durumda. Çalışan eşi, kendi koçasına bakmak zorunda kaldığı için işine de gidemiyor.

Kendisi hasta, çalışan eşi çalışamıyor ve çocukları perişan.

Hatalar. 

nSigara ve alkol alması hata.

nAlkollü olarak araba kullanması büyük hata.

nYanındaki arkadaşının kemerini bağlamaması büyük hata. 

Sonuç:

Gencecik arkadaşı öldü, şimdi kendisi de akciğer kanseri ve durumu iyi değil. Çocuklarına bakan eşi de çalışamıyor. İki çocuğu da perişan.

Buna değer mi? Yazık değil mi ölen arkadaşına, kendisinin düştüğü duruma ve ailesinin perişan olmasına?

Umarım bu alkol ve sigara içen, alkolik bir şekilde araba kullanan ve kemerini takmayan için büyük bir ders olur.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X