Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

52 yaşında. Erkek hasta.

İşi: Bir restoranda çalışıyor.

Şikâyeti: Bacaklarında şişme ve nefes darlığı.

Hastayı değerlendirdiğimizde, bacaklarında, karnında ve testislerinde yaygın şişkinlikler vardı.

Yaklaşık bu şikâyetlerin   3 yıldan beri olduğunu ancak bu kadar olmadığını ifade ediyor. Son aylarda çok arttığını, yürüyemez hale geldiğini ve bu nedenle doktora başvurduğu söyledi.

Geçmişine baktığımızda, 49 yaşına kadar herhangi bir şikâyeti olmadığını, herhangi bir hastalık geçirmediğini ve 30 yıldır yaklaşık günde 2 paket sigara içtiği tespit edildi.

Yapılan muayenede, hastanın akciğerlerinin iyi olmadığını, kalbin sağlıklı çalışmadığını ve vücudun alt tarafında yaygın ödem olduğu görüldü.

Çekilen akciğer film ve tomografisinde, akciğerlerin iyi olmadığını, kalbin büyük olduğunu gördük.

Kan tetkiklerinde, akciğerlerinin ağır hasardan dolayı iyi oksijen almadığı yani oksijenlenmediği ve böbreğin hasarlı olduğu tespit edildi.

Sonuç:

Bu hastayı incelediğimizde, hastanın uzun süre günde 2 paket sigara içtiğini ve sigaranın akciğerlere önemli oranda zarar verdiği ortaya çıktı. Bunun sonucu kalbin akciğerlere kan pompalanmasında zorlandığı ve buna bağlı büyüdüğü tespit edildi.

Hastaya baktığımızda,

Büyüyen kalp sonunda yetmezliğe girerek nefes darlığı ve vücutta su birikmesine neden olmuş.

Hastanın temel sorunu başta akciğerleri hasar görmüş. Hasarlı ciğerlere kalp kan göndermekte zorlanmış, büyüyerek bunu başarmaya çalışmış ve en sonunda da yetmezliğe girerek hastanın tablosunu ağırlaştırmış.

Hastaya sigara içip içmediğini sorduğumuzda, sigarayı bıraktığını söylemesine rağmen halen devam etiğini ve doktoru yanıltmaya çalıştığını yakınlarından duyduk.

Hastayı uyarmamıza, şikâyetlerin devam etmesine ve yaşamı zor olmasına rağmen halen sigara içmeye devam etmesini anlamak zordur.

Bu hastalar doktor doktor ve hastane hastane gezerler bir fayda da görmezler. Aslında kendi yaşamını düzene soksa, ilaçlarını düzenli kullansa, sigarayı bir an önce bıraksa ve tuzdan da  uzak dursa rahatlar. Ama bunları yapacağına, tüm olumsuzlukları yaparak sıkışınca hastanelere ve acillere koşarlar. Hayatları böyle geçer ve sonunda                      hayatlarını genç yaşta kaybederler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X