Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

54 yaşında. Erkek hasta.

Mesleği: Balıkçılık.

Alışkanlıkları: Sigara içmek (günde bir-bir buçuk paket) ve günde 20cc alkol almak.

Yaklaşık iki yıldır da diyabeti var. 

Hasta mesleğine devam ederken, elinden ağır bir metal düşürüp sağ ayağını yaralıyor. Ortopediye gidiyor, ameliyat ediliyor ve ilaç tedavisi ile taburcu ediliyor.

Ancak ayağı bir türlü iyileşemiyor, akıntı başlıyor ve giderek artıyor.

Tekrar doktora gidiyor, doktor tetkik ve tedavisini gözden geçiriyor. Antibiyotiğini devam ettiriyor. Buna rağmen, ayak bir türlü iyileşmiyor ve akıntı giderek fazlalaşıyor. 

Kısacası tedaviye cevap yok. Birkaç doktora daha gidiyor, hepsinin de tedavisi, antibiyotiğin devamını öneriyorlar.

Diyabet için tedavisini düzenledim, ancak şekeri düzenli seyir etmiyor. Enfeksiyon veya vücudun bir yerinde bir yara varsa diyabet için insülin daha etkilidir. İnsülin almasına rağmen yine de şeker düzenli gitmiyor.

Bu hastamız neden iyileşemiyor ve en büyük hata nerde bakalım:

En önemli hata diyetine dikkat etmiyor ve hamurlu gıdaları fazla tüketiyor.

Alkol alıyor. Alkolde fazla şeker vardır.

Sigara içiyor.

İlaç alımına dikkat etmiyor.

Hareket veya spor olayı yok.

Bu hastanın bunlara devam ettiği müddetçe iyileşmesi zordur. Bu tip hastalar doktor doktor gezerler ama iyileşemezler. Sebebi ise yaşam tarzlarını değiştirmemek ve ilaçlarını düzenli kullanmamak.

Hasta neden iyileşmiyorum diye bize başvurdu. Durumun ciddi olduğunu, ayağının kesileceğini ve sürünerek ölüme gideceğini söyleyince, hamur başta olmak üzere diyetine dikkat etmiş, alkol ve sigarayı azaltmış ve ilaçlarını dikkatli kullanmış.

Bu hastanın son kontrolünde ayak iyileşmiş, şeker düzenli seyir ediyormuş ve hastanın halsizlikleri dahil tüm şikayetleri geçmiş. 

Sonuç:

Birçok kez söylemişimdir, öncelikle kendinize dikkat etmezseniz, doktorun tavsiyelerini dinlemezseniz ve ilaç verilmişse düzenli kullanmazsanız iyileşemezsiniz. Doktor doktor  gezersiniz yine de fayda görmezsiniz.

Geçmiş bayramınızı kutluyorum. Sağlıklı kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X