Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

65 Yaşında bayan hasta,

Şikâyeti halsizlik ve çabuk yorulma

Hikayesine baktığımızda, zaman zaman baş ağrısı ve kansızlık dışında önemli bir hastalık tarif etmiyor.

Mevcut şikayetleri nedeniyle hasta, hastaneye yatırıldı.

Tetkikler yapıldı. Yapılan tetkiklerde kansızlık(anemi) tespit edildi. Bu şikayetlerinin kansızlığa bağlı olabileceği düşünüldü. Kanı çok düşük olduğu için kan verildi. Sonrasında hastanın şikayetleri azaldı ve rahatladı.

Kansızlığın nedeni araştırıldı. Biliyoruz ki kansızlığın birçok nedeni vardır.  Bunların başında genç bayanlarda adet(mensturasyon) kanamasına bağlı demir eksikliği gelirken, özelikle orta ve yaşlılarda da önemli bir hastalık olan kanserin gözardı edilmeyeceği düşünüldü.

Hasta, 65 yaşında olduğu için başta kanser olmak üzere diğer kansızlık yapan nedenler araştırıldı.

Yapıla kolonuskopide(kalın bağırsak incelenmesi), kalın bağırsak duvarını saran bir kitle tespit edildi. Bu kitlede  biyopsi(parça alınma işlemi) alındı. Patoloji sonucu kanser geldi.  Kansızlığın sebebi diğer nedenler bulunmayınca kansere bağlı olduğunu tespit edildi.  Gaitada da 1. de değil de, 2. de gizli kan tespit edilmesi ile kansere bağlı olduğu kesinleşti. Hasta ilgili bölüme sevk edildi.

Sonuç:

Kansızlığı olan bir hasta,  mutlaka  bunu önemsemelidir.  Özelikle yaşınız varsa(40 ve daha fazla) kanser akla gelmelidir. Bilindiği gibi kanser sinsi bir hastalık olup çoğunlukla belirti vermeden ilerler. Bu hastamızda kanser olmasına rağmen kansızlık dışında hiçbir şikâyet yoktu.  Bu nedenle kişide hastalık belirtisi olsun veya olmasın 6 ayda veya senede bir, kötü bir hastalıkla karşılaşmaması için kontrollerini yapmalıdır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X