Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

S.L 58 Yaşında, erkek Hasta, Avukat, şikayeti: Yok

Hastaneye geliş sebebi: Genel kontrol

Hastamız, çevresinde, basında ve yakınlarında bir takım kötü hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden veya tedavi altında hastaları doyunca, korkup hastanemize muayene ve tetkik için geldi. Kısacası chek-up yapmak için bize baş vurdu.

Durup dururken neden ve nerede aklına geldi kontrol olmak diye sorduğumda? Aldığım cevap, ya doktorum bir çok tanıdığım ya ağır hastalığa yakalandı ya da bu bazı kötü hastalıklardan öldü.

Bu kişilere baktığımda sizde ve bende sağlamlardı ve hiçbir şikâyetleri de yoktu. Bir duyuyorum ki kanser gibi hastalıklara yakalanmış veya böbrek yetmezliği gelişmiş diyalize giriyor. Bunları görünce ve duyunca korkup kontrol olmaya karar verdim. Hastamıza baktığımda çok haklı ve gerçekte söyledikleri doğru. Hep yazılarımda ifade ederim, özelikle belli bir yaşta iseniz kontrollerinizi yapın. Çünkü birçok hastalıklar ortaya çıktığında çok geç kalınmış olabilir. Birçok kişide duyuyorum, doktorum hiç bir şikayetim yok, neden doktora veya hastaneye gideyim?

Bu tamamen yanlış. Maalesef insanlarımız sağlığını ihmal edip başına kötü bir şey geldiğinde, Allah’tan veya kader derler. Bu hastamızı değerlendirdikten sonra karaciğerinde belirgin yağlama ve ultrasonda bağırsaklarında yoğun gaz tespit ettik. Karaciğer yağlanmasının sebebi hastanın fazla alkol tüketmesi ve yağlı yemesidir. Bağırsaklarında fazla gaz olması da, hastanın çok stresli bir hayat yaşamasıdır.

Biliyoruz ki bağırsakların en büyük düşmanı strestir. Birçok kişi de duyarsınız, karın ağrısı, karın şişkinliği ve artmış bağırsak sesleri olduğunu. Bu nedenle streste en fazla etkilenen ve iritabl bağırsak sendromu dediğimiz bir tablonun oluşmasıdır.

Sonuç:

Sağlıklı ve hiçbir şikayetiniz olmasa bile doktor kontrollerinizi ihmal etmeyiniz ve hep kontrollerinize gidin. Altı ay veya senede bir kez en idealidir. Sağlıkla kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X