Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

70 Yaşında

Erkek Hasta

Meslek: Serbest 

Şikayet: Tansiyon yüksekliği

Yaklaşık 5-6 yıldır tansiyon yüksekliği nedeniyle tedavini alıyor. Bu tedavi ile zaman zaman tansiyonu yükseliyorsa da genellikle normal seyir ediyormuş.

Tansiyona baktığımızda,  tansiyon çoğu kişide olduğu gibi bu hastamızda da nedeni bilinmeyen sınıfına giriyor. 

Tansiyon için ilaç dışında her hangi bir önlem alıyor musun?  

Sorusuna:

-Tuz almıyorum 

-Spor yapıyorum

-Yağ tüketiminde kaçınıyorum

-Kilo almamaya dikkat ediyorum

-Stresten kaçınıyorum

Hastaya baktığımızda 70 yaşında olmasına rağmen 50 yaşında bir görünümü var. Kısacası 70 yaşında olduğunu inanamazsınız.

Böyle genç kalmanın sırrı nedir?

Sorduğumda:

Genellikle stresten kaçmaya çalışıyorum. Stresi azami derecede azaltıyorum. Çünkü etrafımıza baktığımızda nerdeyse her tarafımızda stres vardır. Bu streslerden kaçınmak zordur. Biliyoruz ki üzüntü-stres, kanser kadar tehlikeli olup vücuda çok zarar veriyor. 

Peki sen nasıl stresten kaçınıyorsun?

Eğer bir sorun varsa ve bu sorun bende üzüntü ve stres yapıyorsa, kendimi strese sokmadan,  mevcut sorunla uğraşırım. Çüzüm yolları ararım, bu sorun beni aşıyorsa bu sorun için işin uzmanına giderim ve uzman eşliğinde aşmaya çalışırım. Buna rağmen aşmazsam, çok çalıştığımı, çaba sarf ettiğimi ancak üstesinde gelmediğimi kabullenerek stres yapmıyorum.

Sonuç:

Bu hastamıza baktığımızda, gerçekten taktir edilecek bir kişi. Çünkü sorunu olduğunda, stres yapmadan kendisi çözüm yolu aradığını, başa çıkmayınca işin uzmanına başvurduğunu ve buna rağmen de sorun çözemiyorsa bunu dert etmediğini ve kabullendiğini ifade ediyor.

Bu hastamız herkese örnek olsun. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X