Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

42 yaşında

Erkek hasta

Bir spor merkezinde teknisyen olarak çalışıyor

Şikayeti: Şişkinlik ve uyku bozukluğu

Alışkanlıkları:

-Alkol alma

-Sigara içme

-Çok fazla hareket etmeme

-Yeme-içmeye dikkat etmeme

-Uykusuna dikkat etmeme

Bu hasta bize başvurduğunda, uyku düzeninin olmadığını, karın şişkinliğinin olduğunu ve bu konuda çok rahatsız olduğunu ifade etti.

Hastanın genel durumuna ve yaşam standardına baktığımızda hayatında ne kadar yanlışlıklar varsa  yaptığını görüyoruz.

1-Alkol, belli bir düzeyde ve ölçüde alındığında vücuda fazla zarar vermez veya az zarar verir. Hatta şunu da söyleyeyim ki az alkolün de zararlı olduğu son çalışmalarda görülmüştür. Bu kişi fazla alkol aldığını ve düzensiz yemek yediğini bize anlattı.

Bir kişi yatmadan önce çok fazla yemek ve alkol aldığı zaman, fazla yağ karaciğere gider. Karaciğer bu yağı yakarak yükünü azaltmaya çalışır. Aksi taktirde yağın içinde boğulur. Bunu yapması için de kişinin hareket etmesini ister. Bu nedenle ağır bir yemek ve alkolden sonra uykunuz gelmeyebilir ve huzurlu-rahat uyumayabilirsiniz.

Hastanın tetkiklerinden, karaciğerin yağlı olduğu görüldü.

Yapılan tetkikler sonrası, hastanın yağlı yemeklerden, fazla alkolden uzak durması veya mümkünse hiç almaması, zamanında uyuması ve akşam yemeklerini hafif alması önerildi.

Hasta bir ay sonra kontrole çağırıldı.

Kontrolde, hasta rahatladığını, şişkinlik şikâyetinin azaldığını ve daha rahat uyuduğunu söyledi.

Sonuç:

Vücudumuz,  güzel ve sistematik bir düzen içinde çalışır. Aksi taktirde sağlıklı olamayız. Bu nedenle düzenli  ve zamanında uyku, düzenli ve hafif yemek veya mümkünse alkol tüketmemek vücudumuz için gerekli ve de faydalıdır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X