Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

70 Yaşında

Erkek hasta

Mesleği: Avukat

Şikâyeti: Bulantı-kusma, kilo kaybı ve halsizlik

Hasta yaklaşık 5 yıl önce prostat şikâyetleri nedeniyle doktora gitmiş. Doktor, yaptığı tetkik ve tahliller sonucu kanserden şüphelenmiş. Yapılan prostat biyopsisi sonucu kanser teşhisi konulmuş ve tedavisine başlanmış.

Tedavi sonucu her şey yolunda gitmiş. Kontrolleri sonucu durumunun iyiye gittiği ve stabilleştiği doktor tarafından ifade edilmiş.

Hasta birkaç sefer kontrollerine gitmiş, tetkikler yapılmış ve durumunun iyi olduğu söylenmiş.

Buraya kadar her şeyin normal olduğunu görüyoruz.

Şimdi de normal olmayan şeye bakalım:

Hasta birkaç kez kontrole gittikten sonra, doktor tarafından her şeyin iyiye gittiğini, aynen bu durumunu koruması ve düzenli kontrollerine devam etmesi önerilmesine rağmen hasta artık kontrollerini bırakmış.

Eşinin ifadesine göre hasta, hastaneden bıktığını ifade ederek, zaten doktorunun hep aynı tetkikleri yaptığını ve iyi gittiğini söylediğini belirtiyor. ‘Herhangi bir tedavi değişikliği yapılmıyor, bu nedenle artık doktora gitmeme gerek yok’ deyip kontrollerini bırakıyor.

Üç yıl hiçbir tedavi almadı ve doktora da gitmedi.

Hastada halsizlik, kilo kaybı ve bulantı-kusma başlayınca doktora gitmek zorunda kaldı. Yapılan tetkiklerde, böbreklerin zor durumda olduğu ve çok az çalıştığını görülünce bize sevk edildi.

İncelememizde, hastanın böbreklerinin susuz kaldığını ve enfeksiyon bulunduğunu tespit ettik. Tedavisine başladık. Hasta kısmen düzelince, eskiden geçirdiği kanser nedeniyle PET testi çektirdik. Hastanın kanserinin nüksettiğini ve kemiklere bulaştığını saptadık.

Hata:

Hastamız düzenli doktoruna gitseydi ve söylediklerine uysaydı bu duruma gelmezdi. Bu hastamızda olduğu gibi birçok hastadan benzer şeyler duyarız: ‘Her seferinde doktora gittiğimizde, hep aynı tedavi ve aynı tetkik. Kısacası değişen bir şey yok. Bu nedenle artık gitmiyorum ve ilaçlarımı da alıp kullanıyorum.’

En büyük hatayı burada yapıyoruz. Bilinmelidir ki, doktorlar hastayı boşuna muayene, tetkik ve kontrollere çağırmazlar.

Sonuç:

Eğer bir hastalığınız veya rahatsızlığınız varsa doktorun söylediklerine mutlak uyunuz ve kontrollerinizi ihmal etmeyiniz. Hele kanser gibi hastalığınız varsa.

Sağlıkla kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X