Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

49 yaşında

Erkek hasta

Mesleği: Serbest meslek

Şikâyeti: Halsizlik, kilo kaybı, ayaklarında yürümekle ağrı ve güçsüzlük.

Hastanın, bu yaşına kadar belirgin ve önemli bir şikâyeti veya hastalığı yokmuş. Bu şikâyetlerin başlamasına rağmen hasta,  pek dikkate almamış ve doktora da gitmemiş. Ancak bu şikâyetlerin şiddetlenmesi üzerin doktora gitmek zorunda kalmış.

Yapılan basit tetkiklerinde önemli bir hastalık tespit edilmemiş. Doktor, bu şikâyetlerin önemli şikâyetler olduğunu düşünerek illeri tetkik yapmaya başlamış.

Ultrason ve peşinde tomografi çektirmiş. Tomografide, böbrek üst bölgede başlayan ve böbreğin tamamını kaplayan bir kitle tespit etmiş. Bu kitlenin, böbreğin yakınından geçen büyük damarlarına yayıldığını da saptamış ve yapılan biyopside kanser gelmiş.

Kanserin en sık görülen belirtilerine baktığımızda;

-Kilo kaybı

-Halsizlik

-İştahsızlık

-Bulunduğu organda, o organa ait belirtiler

-Ağrı

Bu belirtiler birçok hastalıklarda görülür. Ancak kilo kaybı şikâyeti en önemli belirtidir. Ağrı başladığında kanserin ilerlediğinin bir belirtisi olabilir onun içindir ki ağrı genellikle geç belirtidir. Bu nedenle halsizlik ve nedeni belli olmayan kilo kaybı kanser için en önemli belirtidir.

Hep yazılarımda bahsetmişimdir. Özellikle 40 yaş ve üzerinde olan kişilerin 6 ayda veya en az yılda bir kez kontrollerini yapması gerekir. Eğer bu hastamız kontrollerini yapmış olsaydı, kitle büyümeden tespit edilip çıkartılırdı ve hasta bu duruma gelmezdi. Doktorlar söylerler, erken teşhis çok önemli olduğunu bu vakamızda gösteriyor.

Sonuç:

Şikâyetlerinizi hafife almayın, özellikle hiçbir neden yokken hızlı kilo kaybınız varsa. Bu hastamız, kilo kaybı olmasına rağmen pek umursamamış ve çok gecikmiş bir vaka olup atlatması çok zordur.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X