Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

53 Yaşında, bayan hasta

35 yaşında sonra kendine dikkat etmeden kilo almaya başlamış. 45 yaşına geldiğinde obes dediğimiz kilolu hale gelmiş. Kiloları nedeniyle dizlerinde ağrıları başlamış. Diz ağrıları giderek artması nedeniyle yürüme zorluğu gelişmiş.. Ancak kilo vermeye çalışacağına dizini zorlamaya başlamış..  Dizi,  kilolardan dolayı giderek yıpranmış. Artık ağrıdan dolayı yürümez hale gelmiş.

Doktora gitmiş.  Doktor ağrı kesici vermiş. Ağrıları azalmış ve ağrı kesicilerle idare etmeye başlamış. Ağrı azalınca,  dizlerini  daha da zorlamış. Diz hasarı öyle bir duruma gelmiş ki, ağrısı artık ağrı kesicilere cevap vermemiş.

Tekrar doktora gitmeye karar vermiş. Doktor ameliyat demiş. Bundan sonra ameliyat olmasan ağrıların kesilmez,   dizlerin iyileşmez,  deyince hasta ameliyata korkmasına rağmen ameliyat olmaya karar vermiş.

Ameliyat olmuş, ameliyata sonrası ağrıları tekrar başlamış. Kısaca ameliyata fayda görmemiş.

Hastayı değerlendirelim;

Hastanın yaptığı en büyük hatta, kilo vermemesidir. Esas buradaki sorun fazla kilosunun olmasına rağmen, hasta kilo vereceğine ağrı kesiciler kullanmış ve sonrasında ameliyatı olmuş.

Hasta kilo verseydi, dizlerin üzerindeki yük azalırdı ve fazla tahrip olmazdı. Hasta ne ilaç nede ameliyat olmayabilirdi. Bu durumda olan binlerce hasta var. 

Sonuç:

Hastanın esas tedavisi, öncelikle mevcut hastalığa neden olan veya artıran nedeni ortada kaldırmaktır. Sonrasında hastalık iyileşmese ilaç ve gerekirse ameliyat olurdu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X